Dieta bezglutenowa – posiłki

Jak przygotowywać posiłki na diecie bezglutenowej ?

Dietę bezglutenową powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i energetyczne, tak jak żywność tradycyjna. Ryzyko wystąpienia niedoborów składników pokarmowych jest duże u osób z celiakią wskutek upośledzonego wchłanianiem m.in. żelaza, cynku, wapnia, witamin A, E, i kwasu foliowego.

Prawidłowo skomponowana dieta pozwala na zminimalizowanie niedoborów witamino-minerałowych. Spośród produktów zbożowych polecane są naturalnie bezglutenowe: kasza gryczana, jaglana, amarantus, zawierające dużą ilość białka, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i cynku. Do diety bezglutenowej oprócz owoców i warzyw należy włączyć orzechy i ziarna czyli produkty bogate w potas, magnez, błonnik pokarmowy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ważną rolę spełniają też produkty bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza oraz tłuszcze roślinne, przyspieszające wchłanianie witaminy A. Przygotowywania jedzenia bezglutenowego można się nauczyć. Niedozwolone jest „podjadanie” produktów zawierających gluten. Życie bez glutenu jest uciążliwe szczególnie dla dzieci, dlatego należy często z nimi rozmawiać i tłumaczyć dlaczego nie mogą jeść, jak inni rówieśnicy.

 

Przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej: 85

Śniadanie:

  • płatki kukurydziane (bez słodu) na mleku z dodatkiem banana i orzechów,
  • jajko na miękko z pieczywem bezglutenowym z masłem,
  • plaster karkówki upieczonej w domu, pomidor,
  • herbata z cytryną.

II śniadanie:

  • bezglutenowe ciasteczka,
  • domowy koktajl jogurtowo-owocowy.

Obiad:

  • zupa krem brokułowa z natką pietruszki i śmietaną,
  • indyk z sosem grzybowym (zagęszczonym mąką ziemniaczaną) z kasza gryczana i surówką z kiszonej kapusty,
  • kompot z jabłek.

Podwieczorek:

  •  wafle ryżowe, domowy kisiel gruszkowy

Kolacja:

  • ryba duszona z warzywami, chleb gryczany z masłem, sok pomidorowy.

 

Przykładowe przepisy na diecie bezglutenowej:

Racuchy jaglane z bananami

Składniki:

  • 2 banany
  • ugotowana na sypko kasza jaglana (6-7 łyżek kopiastych)
  • skrobia kukurydziana (3 łyżki)
  • jajo (niekoniecznie, można zwiększyć ilość skrobi)
  • olej rzepakowy lub masło do smażenia
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Kaszę miksujemy z jajem i bananami, dodajemy mąkę i cynamon. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy trochę wody. Smażymy małe placuszki. Podajemy polane miodem, jogurtem lub śmietaną.

 

Ciasto bananowe bez glutenu

Składniki:

  •  5 bananów
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g masła
  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę keksową wyłożoną papierem do pieczenia. W misce zmiksować banany z jogurtem. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, sól i sodę. Żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Dodać ubitą piane z białek. Dodać suche składniki z miski i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy masę bananową, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w średnio gorącym piekarniku około 60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • świeże zioła: bazylia, mięta, zielona pietruszka
  • podprażony słonecznik lub orzechy włoskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Po 4 minutach dodajemy drobno pokrojone cukinie, paprykę czerwoną i marchewkę. Mieszamy i dodajemy 1 litr wody. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy zioła i przyprawy i miksujemy na gładką, balsamiczną masę. Przed podaniem dekorujemy uprażonymi orzechami, śmietaną i listkami mięty.

You may also like...

1 Response

  1. Daria pisze:

    Nie jestem osobą która posiada nietolerancję na gluten. Mogę jeść normalnie. Jednak z ciekawości po przerobieniu kilku diet postanowiłam przenieść się na dietę bezglutenową. Oprócz tego zażywam Dietbooster. Musze przyznać że efekty mnie zaskoczyły i warto było spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *