Dieta Cambridge

Dieta Cambridge jest jedną z niewielu diet dostarczających odpowiednią podaż zmodyfikowanych składników odżywczych o małej zawartości kalorii nie przekraczającej 500 kcal. Nazywana dietą ostatniej szansy skierowana jest do małej grupy ludności, do której zakwalifikować się mogą osoby będące na diecie, która nie przynosi pożądanych rezultatów, pacjenci przygotowywani do operacji, u których utrata wagi jest niezbędna do wykonania zabiegu oraz osoby borykające się z otyłością zagrażającej życiu.

Dieta Cambridge jest produktem przemysłowym, może być stosowana przez:

  • młodzież,
  • osoby ze schorzeniami serca i układu krążenia, 19
  • po wylewie krwi do mózgu,
  • cukrzycą II typu,
  • dna moczanową,
  • z chronicznymi infekcjami;
  • osoby w podeszłym wieku
  • osoby odbywające leczenie z innych przyczyn

Leczenie musi odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza prowadzącego. Rozkład posiłków przygotowywanych fabrycznie uzależniona jest od wzrostu i płci pacjenta. Może być uzupełnieniem stosowanej diety lub w pełni ją zastąpić. Dieta zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy i substancje mineralne w dawkach zgodnych z dziennym zapotrzebowaniem organizmu, błonnik pobudzający perystaltykę jelit, śladowe ilości tłuszczu (głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych), stosunkowo małą, ale niezbędną ilość węglowodanów zapobiegającą ubytkom elektrolitów i azotu oraz redukującą ketonemię (kwasicę).

Dieta Cambridge powinna być stosowana przez trzy tygodnie, aby mogła przynieść pożądane efekty. Po upływie tego okresu pacjent powinien wzbogacić swoje posiłki o naturalne źródło pokarmu. Wartość energetyczna pożywienia jednak na początku nie powinna przekraczać 1000kcal. Aby efekt był długotrwały należy położyć duży nacisk na aktywność fizyczną oraz zmianę stylu życia pacjenta. Po upływie paru tygodni, jeśli efekt diety nas nie satysfakcjonuje, można ją powtórzyć.

Zachęcające do przestrzegania diety są wyniki badań, w których stwierdzono:

  • obniżenie podwyższonych wartości ciśnienia tętniczego.
  • obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL i triglicerydów
  • obniżenie podwyższonych wartości glukozy
  • regulację gospodarki tłuszczowej

Dieta nie może byś stosowana przez cukrzyków insulinozależnych, kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, chorych na porfirię oraz u osób po przebytym zawale mięśnia sercowego, udarze mózgu, po skomplikowanych operacjach jak również do czasu stosowania leków antykoagulacyjnych.

Stosowanie diety ograniczone jest przez: niewydolność nerek i wątroby, alergię na białko, ciężkie schorzenia psychiczne oraz fenyloketonurię.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *