Dieta przy problemach z trzustką

Trzustka jest bardzo ważnym narządem produkującym sok trzustkowy, który zawiera enzymy trawiące białka, tłuszcze i węglowodany, ponadto syntetyzuje hormony regulujące gospodarkę węglowodanową organizmu. 
 
Problemy z trzustką objawiają się w postaci dolegliwości bólowych w górnej części jamy brzusznej, promieniujące w kierunku lewego podbrzusza.  Często towarzyszy im biegunka, wzdęcia czy brak apetytu. Bardzo ważne jest nie popełnianie błędów w diecie, które jeszcze bardziej mogą nasilić dolegliwości bólowe. Przy problemach z trzustka wskazana jest dieta lekkostrawna uboga w tłuszcze, cholesterol i błonnik. Ze względu na upośledzenie wchłaniania tłuszczu jego spożywana ilość musi zostać ograniczona do 30-50g na dobę.
46
W trakcie napadu bólowego należy zażyć środki rozkurczowe  i zastosować krótki post. Po ustąpieniu ataku bólowego można zacząć pić wodę czy herbatę, a następnie jeść kleiki, suchary, czerstwe pieczywo lub kisiele. Po polepszeniu samopoczucia można jeść owoce, warzyw oraz mleko.

Właściwa dieta sprowadza się do:
  • dostarczania codziennie organizmowi 1900-2300kcal w zależności od wagi, osoby z nadwagą muszą  dostarczać mniej kalorii, aby zmniejszyć wagę, a osoby z niedowagą odwrotnie,
  • spożywania chudego mięsa, sera, wędlin, mleka, ryb,
  • ograniczenia spożywania tłuszczów do wartościowych takich jak olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, świeże masło,
  • unikania spożywania nasion roślin strączkowych, grubych nie łuskanych kaszy, ponieważ zawierają one dużo błonnika oraz substancje powodujące wzdęcia,
  • spożywania produktów zbożowych z wysokiego przemiału i ziemniaków,
  • należy się wystrzegać cukru i słodyczy.
Przy problemach z trzustka zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy A, D, E, C, K,  witaminy z grupy B oraz wapń i żelazo, dlatego należy zakupić sobie w aptece dobry kompleks witamin. Przy takiej diecie spożywane posiłki powinny być mniej obfite, za to jedzone częściej, powinno się unikać ostrych przypraw. Należy również zrezygnować z picia alkoholu, mocnej kawy czy herbaty. Dieta zdrowa dla trzustki to przede wszystkim posiłki gotowane, duszone, pieczone w piekarniku w folii lub w naczyniach żaroodpornych. 
 
Poniższa tabelka przedstawia produkty których w diecie trzustkowej należy unikać.
 
Produkt
Niedozwolony
Pieczywo
razowe, żytnie, świeże
Potrawy mączne
smażone, naleśniki, pyzy
Warzywa
kapusta, brukselka, czosnek, cebula, kukurydza, grzyby, wszystkie warzywa strączkowe
Owoce
gruszki, fig, agrest, maliny, porzeczki, jagody, suszone owoce, żurawina
Zupy
z zasmażką i śmietaną, grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa
Mięso
wieprzowina, baranina, dziczyzna, móżdżek
Drób i ryby
gęś, kaczka, dzikie ptactwo, śledź, łosoś, halibut, sardynki, ryby marynowane, konserwy rybne
Nabiał
masło solone, sery topione, sery dojrzewające, mleko tłuste, mleko kwaśne, bryndza, oscypki
Wędliny
tłuste wędliny, kiełbasy, pasztetówki, tłuste konserwy
Tłuszcze
smalec, słonina, boczek, olej rzepakowy, margaryna
Słodycze
dżemy z pestkami i skórami, kremy, torty, lody, bita śmietana, ciasto francuskie, pierniki, makowce, pączki, czekolada, czekoladki, chałwa
Przyprawy
ostra papryka, ocet, musztarda, maga, gałka muszkatołowa
Napoje
wszystkie alkohole, prawdziwa kawa, mocna herbata, napoje gazowane
 

You may also like...

1 Response

  1. Grażyna pisze:

    Oprócz stosowania diety zdrowej dla trzustki warto zrzucić parę kilogramów. Tutaj pomocny jest Green Coffee Plus. Sama stosowałam i przekonałam się o jego skuteczności. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *