Odpowiednia dieta dla mnie

By
Czas czytania 4 Minut

Co roku, szczególnie wiosną i latem, wiele pań (ale też i panów) próbuje zrzucić balast będący rezultatem wieczorów spędzanych przed telewizorem z paczką słodyczy lub chipsów pod ręką. Pomimo braku woli (choć tłumaczymy się brakiem czasu) do systematycznego zażywania ruchu, zerwania z nałogami, nadmiernego w stosunku do potrzeb organizmu objadania się, chcemy być szczuplejsi i lżejsi. Decydujemy się więc na różnego typu diety, modne w danym sezonie lub “wypróbowane”, mniej lub bardziej wymyślne, ale zawsze obiecujące to, czego potrzebujemy – szybką utratę wagi i odzyskanie dobrej kondycji bez długotrwałego wysiłku i wyrzeczeń.

Dieta z greckiego to sposób życia, ale powszechnie używamy tego słowa na określenie sposobu odżywiania się lub kuracji. I pożywienie rzeczywiście powinno być kuracją dla naszego ciała. Już tysiące lat przed Chrystusem traktowano pokarm jak lek na rozmaite choroby. Dzisiaj, jak to trafnie ujęto, człowiek kopie łyżką swój własny grób. Popularyzowane w kolorowych tygodnikach diety nie tylko nie wspomagają naszego zdrowia, ale przez nieodpowiedni dobór składników pokarmowych wyrządzają wiele szkód.

44

Skuteczne diety odchudzające znacznie redukujące ilość i kaloryczność  pokarmów (poniżej 800 kcal) sprawiają, że organizm stara się jak najoszczędniej gospodarować energią. Pozbywa się nagromadzonej wody by jak najmniej kalorii zużyć na jej transportowanie i zwalnia przemianę materii odkładając tłuszcz do późniejszego wykorzystania. Gdy powracamy do poprzedniego sposobu żywienia, jedzenie w dalszym ciągu przetwarzane jest na tłuszcz, bowiem wygłodzony organizm robi zapasy ” na wszelki wypadek” – gdyby znowu przyszło nam do głowy ograniczyć mu paliwo. I tym sposobem przybieramy na wadze bardziej niż przed rozpoczęciem diety. Równie niebezpieczne dla zdrowia są diety jednoskładnikowe. Zasady racjonalnego odżywiania wymagają, aby posiłki były urozmaicone, gdyż tylko wtedy mogą dostarczyć większości składników odżywczych.

Jedzenie wyłącznie jednego produktu przez parę tygodni powoduje wystąpienie poważnych niedoborów witamin (zwłaszcza z grupy B), mikroelementów, wapnia i magnezu prowadząc m.in. do zmęczenia, osłabienia, pogorszenia nastroju, braku odporności na stres, kurczów mięśni i odwapnienia kości.

Jest też kilka diet “wiecznie żywych”, stosowanych przez coraz to nowe pokolenia osób eksperymentujących na własnym zdrowiu, chociaż specjaliści od odżywiania wciąż przestrzegają przed konsekwencjami wdrażania w życie porad żywieniowych twórców tych jadłospisów. Diety odchudzające oto one: 

DIETA DIAMONDÓW

Zalecenia:

do południa jedzenie wyłącznie owoców i picie świeżo przyrządzonych soków owocowych oraz nie łączenie w jednym  posiłku produktów białkowych z produktami zawierającymi węglowodany.

Skutki:

dostarczenie do południa zbyt niskiej ilości kalorii może spowodować:

  • brak energii i osłabienie
  • gorsze funkcjonowanie mózgu
  • stałe odczuwanie łaknienia (większość owoców opuszcza żołądek po średnio 30-40 minutach)
  • napady głodu w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdyż organizm chce wyrównać bilans energetyczny
  • nie łączenie produktów zawierających białko i węglowodany powoduje gorsze ich przyswajanie i wykorzystywanie przez organizm.

Zgodnie z wiedzą o człowieku, enzymy w sokach trawiennych rozkładające składniki pokarmowe wydzielają się jednocześnie i niezależnie od kolejności ich spożywania.

DIETA BEZTŁUSZCZOWA

Zalecenia:

  • dostarczenie organizmowi pokarmu bogatego w węglowodany złożone: ziemniaki, ryż, makaron, pieczywo, kasze oraz dużej ilości warzyw i owoców
  • wykluczenie produktów zawierających tłuszcze zwierzęce i roślinne, słodyczy, potraw smażonych.

Skutki drastycznego ograniczenia tłuszczu w pożywieniu:

  • zagęszczanie i zaleganie żółci w pęcherzyku żółciowym prowadzące do powstania kamieni
  • utrudnione wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,E,D,K) powodujące ich niedobór, a w rezultacie problemy skórne, łamliwość włosów i paznokci
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią
  • niższy poziom serotoniny w mózgu mogący prowadzić do depresji
  • pękanie naczyń krwionośnych.
9

DIETA WYSOKOBIAŁKOWA DR. ATKINSA

Zalecenia:

  • spożywanie wyłącznie pokarmów bogatych w białko i tłuszcze zwierzęce (zawierające nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol) – głównie mięsa, serów i jaj. Rezygnacja z węglowodanów tj. owoców, warzyw, zbóż, ziaren.

Skutki:

  • narażenie organizmu na niedobory wapnia, błonnika i kwasu foliowego (witamina B11) oraz mikroelementów zwiększa ryzyko m.in. zawału, osteoporozy i niektórych nowotworów.

DIETA PREZYDENCKA

Zalecenia: 

  • jedzenie kilka razy dziennie zupy warzywnej, na którą składają się: niskokaloryczna kapusta, pomidory, cebula, marchew, seler i papryka oraz niewielkiej ilości mięsa i owoców
  • eliminowanie z pożywienia nabiału (oprócz mleka) i produktów zbożowych.

Skutki:

  • po okresie stosowania dłuższym niż tydzień następuje utrata masy mięśniowej spowodowana brakiem pełnowartościowego białka w posiłkach i wykorzystaniem przez organizm na potrzeby energetyczne białka wewnątrzustrojowego  z mięśni, w tym mięśnia sercowego
  • zwiększenie ryzyka złamań i wystąpienia osteoporozy z powodu niewystarczających ilości składników odżywczych, wapnia, żelaza, witamin B1, B12, PP
  • wzdęcia w przewodzie pokarmowym wywołane procesami fermentacyjnymi kapusty.

DIETA WYSOKOTŁUSZCZOWA (DR. J. KWAŚNIEWSKIEGO)

Zalecenia:

  • konsumowanie dużej ilości tłuszczów, głównie zwierzęcych, przy ograniczeniu spożycia węglowodanów w ogóle (w tym warzyw i owoców) z jednoczesnym zakazem jedzenia produktów węglowodanowych zawierających dużo skrobi i błonnika
  • spożywanie białka najlepiej z żółtek jaj i podrobów w stosunku do tłuszczu i węglowodanów jak 1:2,5-3,5:0,5

Niektóre możliwe skutki:

  • wysoki poziom cholesterolu we krwi mogący doprowadzić do chorób serca i układu krążenia
  • obciążenie nadmierną pracą serca, nerek i wątroby, a w konsekwencji ich niewydolność
  • zaparcia, hemoroidy, choroby przewodu pokarmowego, powstanie kamieni żółciowych, migreny
  • zwiększenie podatności na infekcje wynikające z osłabienia odporności organizmu
  • brak apetytu

Napisałam “niektóre możliwe skutki”, ponieważ nie wszystkie występują u każdego stosującego dietę. Wszelkie zarzuty, zarówno dr Kwaśniewski jak i jego zwolennicy, odpierają w przeróżnych publikacjach, ale nie zmienia to faktu, że dieta pozostaje wciąż kontrowersyjna. W świecie medycznym dieta spotyka się z różnymi reakcjami , od kompletnego braku zainteresowania lub lekceważenia , aż do sprzeciwu i kontrargumentacji. Wyniki badań z lat 70-tych nie ujrzały światła dziennego, dobroczynnych efektów diety obiektywnie nie sformułowano, a badań nie powtórzono.

Osobiście przetestowałam trzy z opisanych diet (nr 1,3,5). Do pierwszej,  z czasem przez siebie zmodyfikowanej, stosowałam się najdłużej – co najmniej rok, do drugiej zaledwie 2 dni, do ostatniej miesiąc. Ujemne skutki odczułam, niektóre widoczne są do dziś. Chętnie podzielę się doświadczeniem  z tymi, którzy wolą uczyć się na cudzych błędach zamiast popełniać własne.

Jeśli nie diety, to co zamiast? Jak poradzić sobie ze zrzuceniem zbędnych kilogramów w sposób skuteczny i bezpieczny?

Teoretycznie zasada jest znana i prosta. Należy:

  • ograniczyć jedzenie, jeść mniej kalorii niż organizm może spalić. I pamiętać, że każdy nadmiar, nie tylko tłuszczu, ale i węglowodanów oraz białek przekształca się w tłuszcz
  • zwiększyć aktywność fizyczną.

Koniec z osłabiającymi głodówkami!

[php snippet=54][php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like