Policz ile kalorii jesz w mięsie

Mięso jest smaczne i niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez niego. Jednak nie należy jeść go wiele, osoby dorosłe powinny spożywać tylko 2 mięsne posiłki w tygodniu i to z mięsa chudego: cielęciny, królika, kurczaka, indyka najlepiej w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej lub smażonej bez tłuszczu.  Należy unikać mięsa tłustego tj. wieprzowiny, kaczki, gęsi, które jest bardzo tuczące, a jego nadmierne spożywanie przyczynia się do powstawania miażdżycy, chorób serca i nowotworów.
 
Sprawdź jaka wartość kaloryczną ma mięso które zjadasz.
Rodzaj mięsa
kcal
Wieprzowina 100 g
Pieczeń wieprzowa
279
Schab pieczony
320
Rolada wieprzowa
409
Pieczony boczek
400
Wieprzowina duszona
200
Golonka
240
Żeberka z grilla
580
Drób 100 g
Kurczak gotowany w jarzynach
108
Kurczak pieczony
120
Pierś z indyka duszona
109
Kaczka pieczona
215
Wołowina 100 g
Pieczeń wołowa
156
Gulasz wołowy
149
Mielona wołowina
196
Cielęcina 100 g
Pieczona
230
Sznycel panierowany
418
Sznycel soute
220
Dziczyzna 100 g
Comber sarni
280
Comber zajęczy
210

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *