Wady i zalety diety niskocholesterolowej

Wady i zalety diety 81

Nieprawidłowo skomponowana dieta może doprowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL w surowicy krwi, który jest odpowiedzialny za choroby sercowo-naczyniowe.

Główną zaletą diety jest to, że pozwala na obniżenie cholesterolu i jest korzystna dla zdrowia. Z drugiej strony plan żywieniowy jest dość restrykcyjny. Wymaga rzetelnego przestrzegania określonych zasad. Dla niektórych osób wadą diety może być eliminacja potrwa, które im smakowały. Dieta uczy zdrowych nawyków żywieniowych.

 

Zdrowy tryb życia i właściwą dietę warto stosować, nie tylko wtedy, gdy wyniki badań wychodzą źle, ale znacznie wcześniej – w myśl zasady: Lepiej zapobiec niż leczyć”.

 

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

– 30 g płatków owsianych (przed gotowaniem) ugotować w 250 ml mleka o zawartości tłuszczu ≤1% z dodatkiem 1 łyżeczki siemienia lnianego;

– kromka chleba wieloziarnistego posmarowana 1 łyżeczką margaryny z plasterkiem chudej wędliny, plasterkami ogórka, posypana natką pietruszki, herbata zielona.

II śniadanie:

2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z 2 łyżkami chudego serka homogenizowanego, 6-7 truskawek, listki mięty.

Obiad:

– pierś z kurczaka 150 g z łyżeczką oliwy z oliwek (pieczona w folii lub gotowana na parze) z 2 średnimi ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem, mizeria z ogórka z kefirem.

Podwieczorek:

– 2 jabłka pieczone z 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego, woda mineralna niskosodowa.

Kolacja:

– sałatka z tuńczykiem: pomidor (mały), kukurydza konserwowa (1 łyżka), tuńczyka z wody (małe opakowanie), szczypiorek, mała grahamka, herbata owocowa.

 

Przykładowe przepisy:

KREM WARZYWNY (3 porcje):

– 50 dag świeżych brokułów

– 3 marchewki

– 2 ziemniaki

– 2 pietruszki

– 1 mały seler

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki

Przygotowanie:

Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na drobne kawałki i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przypraw. Dodajemy oczyszczone i sparzone we wrzątku brokuły. Całość gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną, po czym dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie mieszamy z jogurtem i gotowy krem posypujemy świeżą natką pietruszki.

 

PIEROŻKI NA PARZE Z BROKUŁAMI (4 porcje):

Składniki na farsz:

– 50 dag mrożonych brokułów

– 25 dag sera feta light

– ząbek czosnku

Składniki na ciasto:

– 2 szklanki mąki kukurydzianej

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę i ugniatamy z dodatkiem soli, oliwy i ciepłej wody. Wyrabiamy do uzyskania elastycznej konsystencji. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę. Farsz: oczyszczone brokuły wrzucamy do lekko posolonego wrzątku na 5 minut. Wyciągamy, odcedzamy, studzimy. Dodajemy rozdrobniony ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowujemy pierożki: Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy niewielkie krążki, na które nakładamy porcje farszu, zlepiamy brzegi. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. Spód wykładamy liśćmi kapusty (pergaminem do pieczenia lub smarujemy oliwą) na nich układamy pierożki. Gotujemy 5 minut.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *