Dieta jogurtowa – zalety, wady i jadłospis.

By
Czas czytania 6 Minut

Dieta jogurtowa jest prosta, pożywna i właściwie stosowana powoduje utratę masy ciała. Polega na jedzeniu wysokobiałkowych produktów. Dzięki swej niskiej kaloryczności w znacznym stopniu upływa na utrzymanie zdrowej wagi. Co więcej, jogurty naturalne to spora dawka białka, przy niskiej zawartości cukrów i węglowodanów. Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym mięśni.

Dlaczego niektórzy uważają dietę jogurtową za prosty sposób na schudnięcie?

Jogurt to świetne źródło białka. Ma także łagodny smak, więc mogą cieszyć się nim także takie osoby, które nie przepadają za spożywaniem nabiału. Jogurt jest źródłem naturalnych probiotyków. Z tego powodu zaleca się jeść go po zakończonej kuracji antybiotykowej.

Plan diety jogurtowej to jeden z najpopularniejszych sposobów odchudzania ze względu na swoją prostotę i skuteczność. Na dodatek stosowanie jego zaleceń pozwala zapobiegać powstawaniu niektórych chorób, takich jak nowotwory. Dlatego taka dieta może być używana także przez osoby chcące zachować zdrowie.

Zalety i wady diety jogurtowej

Zalety:

  • Dieta jogurtowa jest bezpieczna dla zdrowia (jogurty przyczyniają się do wzrostu strawności i przyswajalności przez organizm niemal wszystkich składników mleka, w tym laktozy nawet w przypadku nietolerancji tego składnika oraz wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B)
  • Po jej zakończeniu nie występuje efekt jo-jo (jest to wahanie masy ciała polegające na szybkim tyciu po zaprzestaniu stosowania diety).
  • Dieta jogurtowa nie wymaga drastycznych ograniczeń żywnościowych.
  • Dzięki niej masz możliwość redukcji masy ciała około 6 kg w ciągu 14 dni.
    Jest bardzo niskokaloryczna, a przy tym dostarcza różnorodnych składników odżywczych.
  • Składniki zawarte w jogurcie w naturalny sposób poprawiają funkcję układu pokarmowego, przyśpieszają przemianę materii i odbudowują prawidłową mikroflorę jelitową.
  • Stosowanie diety jogurtowej wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, podnosząc odporność organizmu.
  • Co więcej, taka dieta jest lekkostrawna, a niektórzy twierdzą, że poprawia ich nastrój.

Wady

  • Podczas stosowania diety jogurtowej u niektórych osób mogą pojawić się wzięcia i wystąpić biegunka.
  • Część osób może uskarżać się na sporadyczne reakcje alergiczne na nadmiar laktozy.
  • Niestety, dobrej jakości produkty mleczne nie są tanie.
  • Niektóre z osób, które testowały dietę, uważają ją za monotonną.
  • Inną wadą może być fakt, że nie wszyscy ludzie lubią produkty mleczne, dlatego będą oni woleli wypróbować inny rodzaj diety.

Dieta jogurtowa, tak jak wszystkie inne diety może być stosowana jedynie przez osoby zdrowe i pełnoletnie. Daje możliwość zrzucenia w krótkim czasie zbędnych kilogramów i poprawienia flory bakteryjnej naszego układu pokarmowego.

Przykładowy jadłospis stosowany na diecie jogurtowej:

Śniadanie:

  1. 175 g jogurtu naturalnego z łyżką pestek dyni (słonecznika), jabłko.
  2. 175 g jogurtu naturalnego z 3 łyżkami płatków kukurydzianych, banan.
  3. 175 g jogurtu naturalnego z łyżką płatków owsianych, owoce sezonowe (truskawki, porzeczki).

II Śniadanie:

  1. Kromka bułki (można cienko posmarować masłem lub margaryną) z plasterkiem polędwicy drobiowej, świeży ogórek, 175 g jogurtu naturalnego.
  2. 175 g jogurtu naturalnego z łyżką szczypiorku, pomidor, kromka chrupkiego pieczywa.
  3. Kromka chrupkiego pieczywa z łyżką twarożku, ogórek kiszony, 175 g jogurtu naturalnego.

Obiad:

  1. 2 gotowane ziemniaki, 100 g piersi indyka usmażonej na łyżce oliwy, surówka z marchewki i jabłka, 4 łyżki fasolki szparagowej, 175 g jogurtu naturalnego.
  2. Gotowany ziemniak, kostka mintaja usmażona na łyżce oliwy, surówka z marchewki i jabłka, 250 g gotowanego kalafiora, 175 g jogurtu naturalnego.
  3. 2 ugotowane ziemniaki, 100 g piersi kurczaka usmażonej na łyżce oliwy, 250 g gotowanego brokuła, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:

  1. 175 g jogurtu naturalnego, gruszka.
  2. 175 g jogurtu naturalnego, 2 mandarynki.
  3. 175 g jogurtu naturalnego, połówka grejpfruta.

Kolacja:

  1. 175 g jogurtu naturalnego z połową papryki i łyżką natki pietruszki, kromka chleba grahama.
  2. 175 g jogurtu naturalnego wymieszanego ze szklanką soku warzywnego, kromka chrupkiego. pieczywa z łyżką ziarnistego twarożku.
  3. 175 g jogurt naturalnego, kromka chleba grahama, pomidor, połowa papryki.

Przepis na domowy jogurt:

Na wstępie należy bardzo gorącą wodą wyparzyć powierzchnie wszystkich akcesoriów kuchennych, których będziemy używać przy sporządzaniu jogurtu.

  1. Do 1 litra mleka 2% lub 3,2% dodajemy 200 g jogurtu naturalnego (dobrej jakości, ze szczepami bakterii probiotycznych). Można też dodać 3 łyżki mleka w proszku (jeżeli ktoś woli gęstszy jogurt).
  2. Mieszankę podgrzewamy do około 50 stopni Celsjusza, a następnie przekładamy do pojemnika lub słoika, natychmiast okrywając go kocem (ważne jest, by nie stracić dużo ciepła).
  3. Pojemnik odstawiamy na około 6-8 godzin w ciepłe miejsce.Po tym czasie 150 g powstałego jogurtu odkładamy na zaczyn dla następnej porcji.
  4. Zaczyn trzymamy w lodówce.
  5. Pozostałą część jogurtu dajemy do lodówki na kolejne 8 godzin. Po tym czasie mamy gotowy do spożycia nasz domowy jogurt.

Opinie znalezione na forach internetowych

Jestem 35-latką na diecie jogurtowej. Po dwóch tygodniach stosowania bardzo schudłam. Od dawna chciałam być zdrowsza i szczuplejsza. Na szczęście program diety jogurtowej pozwolił mi pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, a ja poczułam się dużo, dużo lepiej.
Oprócz utraty wagi dieta jogurtowa dała mi więcej energii i pozwoliła usunąć nadmiar wody z organizmu. Dzięki temu moje ciało wygląda młodziej, a nawet powiedziałabym, że lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.
Od dawna jestem fanem diety jogurtowej. Uwielbiam ją, ponieważ pomogła mi schudnąć. Kiedyś byłem bardzo otyłą osobą, a obecnie moja waga jest w zupełnej normie.
Witam, moja przygoda z odchudzaniem zaczęła się w momencie, gdy zauważyłem , jak bardzo moi znajomi potrafili stracić na wadze. Schudłem dzięki łagodnej diecie jogurtowej stosowanej przez kilka tygodni. Najlepsze było to, że dzięki mojemu podejściu do diety, mogłem chudnąć powoli i stopniowo, bez efektu jojo. Nie musiałem głodzić się, wystarczyło jedynie zmienić jadłospis.|
Nie wiedziałam, że schudnięcie może być aż tak proste. Wcześniej byłam przekonana, że przyspoży mi sporo kłopotów. Na szczęście dzięki diecie jogurtowej okazuje się, że mogę jeść smacznie i zdrowo.
Zastosowanie diety jogurtowej było dla mnie sporym sukcesem. Zrzuciłem zbędną wagę chudnąć 10kg w ciągu kilku tygodni. Taka dieta zawiera spore ilości białka, co pozwala na utrzymanie mięśni w dobrej kondycji i spalanie tłuszczu.
Postanowiłem wypróbować dietę jogurtową. Zazwyczaj jadłem dużo mięsa, przez co stałem się otyły. Na szczęście po przejściu kuracji dietą jogurtową chudłem 4 kilogramy w miesiąc. Teraz jestem już po diecie, ale zmieniłem nawyki żywieniowe i włączyłem sport do codziennych zajęć.
Uwielbiam dietę jogurtową. Jest prosta i łatwa do przestrzegania, a na dodatek działa na większość ludzi. Do tej pory schudłam 2 kilogramy właśnie dzięki tej diecie. Myślę, że każdy może ją zastosować, bo nie trzeba w nią wkładać zbyt wiele wysiłku.

FAQ

[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like