Dania kuchni śródziemnomorskiej

By
Czas czytania 2 Minut

Polenta (kuchnia włoska)

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 300 g kaszki kukurydzianej lub grubej mąki kukurydzianej
  • 100 g masła lub 100 ml oliwy
  • 50 -100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soli
  • czarny lub kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszkę szybko mieszając. Zmniejszyć gaz do minimum, gotować około 40-50 minut. Mieszać w czasie gotowania. Dodać masło lub oliwę, ser, wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać pieprzem.

Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym (kuchnia włoska)

Składniki:

Placuszki:

  • 1 cukinia (około 1 kg)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • pół szklanki mąki
  • 3 lekko ubite jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa

Dip jogurtowy:

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 mały starty ogórek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Cukinię i cebulę obrać, zetrzeć na tarce do miski. Dodać mąkę, lekko ubite jajka i zioła. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem .Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżką nabierać masę, wyłożyć na patelnię, spłaszczyć z góry i smażyć. Jeśli smażymy na tłuszczu to odsączamy placuszki na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać z dipem.

Kurczak z kozim serem (kuchnia grecka)

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • oliwa z oliwek150 g koziego sera, miękkiego
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:
Filety nacinam nożem tworząc obszerne kieszonki. Wkładam do nich kozi ser i bazylie, spinamy wykałaczkami. Solimy i pieprzymy. Smażyć na patelni na oliwie ok. pół godziny, obracając je od czasu do czasu. Na talerzach ozdabiamy liśćmi bazylii.

Zupa avgolemono (zupa cytrynowa, kuchnia grecka)

Składniki:

  • cały kurczak rosołowy
  • 1/4 filiżanki masła lub margaryny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 filiżanki ryżu
  • 1 jajko
  • 1/3 filiżanki soku z cytryny

Przygotowanie:
Zdejmujemy skórę z kurczaka, umytego zalewamy zimną wodą, powoli gotujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy masło, marchewkę, cebulę, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie (około 45 minut). Wywar przecedzamy i dodajemy ryż. Gotujemy do czasu, gdy ryż będzie miękki. Ubijamy jajko dodajemy do niego stopniowo sok z cytryny, mieszając. Do mikstury jajecznej dodajemy kilka łyżek wywaru. Wlewamy ją do zupy z ryżem, mieszamy. Odstawimy z ognia , by się nie zważyła.

Gnocchi (kuchnia włoska)

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki + nieco do wyrabiania ciasta
    sól

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, żółtko, mąkę i nieco
soli. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części, z
każdej uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałki pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Widelcem zrobić równoległe karby. Gnocchi ułożyć na oprószonej mąką ściereczce, nakryć drugą odstawić na 15 minut. Gnocchi wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować na średnim ogniu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać na gorąco z ulubionym sosem.

[php snippet=54][php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like