Dieta jogurtowa – jak możesz ułożyć jadłospis na 2 tygodnie?

By
Czas czytania 6 Minut

Dieta jogurtowa może pomóc ci utracić zbędne kilogramy. Jej stosowanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca i cukrzycę, jednak pod warunkiem wyboru produktów z niską zawartością cukru i tłuszczów. Co więcej, jogurt to dobre źródło białka, wapnia i witaminy D. Posiada niski indeks glikemiczny, stąd może być stosowany przez diabetyków. Zwartość wapnia w jogurcie pomaga w budowaniu mocnych zębów i kości.

Niektóre osoby znajdujące się na diecie jogurtowej mogły zaobserwować:

  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • zwiększenie tempa przemiany materii,
  • redukcję tkanki tłuszczowej.

Niektórzy zauważyli, że jogurt bogaty w białko i minerały może stanowić alternatywę dla mięsa, które często obfituje w kaloryczne tłuszcze. Dodatkowo może on dostarczać błonnika, witamin C i K, a także potasu.

Do kogo jest skierowana dieta jogurtowa i ile może schudnąć dzięki niej?

Dietę jogurtową mogą stosować osoby, które w czasie 2 tygodni chcą zgubić około 6 kg masy ciała. Według zaleceń diety, jadłospis powinien uwzględniać 3 główne posiłki oraz dwie przekąski. W składzie każdego posiłku powinny znaleźć się przetwory mleczne takie jak jogurty lub kefiry. Zresztą stąd właśnie wzięła się nazwa diety – jogurtowa.

W trakcie trwania diety warzywa i owoce mogą być jedzone w każdej postaci. Do tego można doliczyć kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo lub chude mięso. Produkty nie powinny być łączone z dużą ilością tłuszczu, na przykład podczas smażenia. Zabronione jest używanie białego cukru. Produkty mleczne mogą być komponowane samodzielnie w smaczne posiłki.

Jakich wartości odżywczych dostarcza dieta jogurtowa?

Produkty zawarte w diecie jogurtowej dostarczają organizmowi witaminy, minerały oraz białko. Dzięki żywym kulturom bakterii znajdującym się w przetworach mlecznych przemiana materii może ulec przyspieszeniu, z kolei praca jelit powinna zostać znacznie poprawiona.

Wartość kaloryczna diety nie powinna przekraczać 1500 kcal w ciągu doby. Dodatkowo zaleca się dzienne picie minimum 1,5l niegazowanej wody oraz zrezygnowanie z picia alkoholu.

Jak ułożyć menu w diecie jogurtowej?

  1. Postanawiając ułożyć jadłospis dla diety jogurtowej, powinieneś wybierać dobrej jakości produkty mleczne. Ważne, aby były pochodzenia naturalnego, a jednocześnie nie zawierały cukru, wsadów owocowych, sztucznych barwników i konserwantów.
  2. Najzdrowszy jogurt pochodzi z mleka prosto od krowy, jednak szkoda, że nie jest dostępny dla każdej chętnej osoby. W sklepie należy wybrać jogurt naturalny albo probiotyczny, zawierający w składzie mleko i żywe kultury bakterii.
  3. Robiąc zakupy, zwracaj uwagę na etykiety. Im niej składników zawiera dany produkt tym lepiej. Pamiętaj, aby nie kupować jogurtów na zapas oraz takich, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Najlepiej zaopatrzyć się w jogurty mające termin ważności co najmniej 2 tygodnie.
  4. Zwróć uwagę, że przeżywalność bakterii probiotycznych może być od 30% do 70% większa w jogurtach w opakowaniu szklanym. Niestety, cena takiego produktu jest dużo droższa, niż w opakowaniu plastikowym.
  5. Bardzo mylące bywają produkty oznaczona jako „light” i „0% tłuszczu”. Niestety nie zawierają one witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E. Co więcej, mogą być one słodzone aspartamem, co może powodować biegunki.

Jak powstają i jaki mają skład produkty mleczne.

Mleko w warunkach przemysłowego przetwarzania poddawane jest pasteryzacji. Z tego wynika, że jogurt składa się z pasteryzowanego mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych. Kefir otrzymuje się z pasteryzowanego mleka, bakterii fermentacji mlekowej i drożdży – ziaren kefirowych. Zsiadłe mleko dostępne w sklepie zawiera w składzie mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii mlekowych.

Składniki odżywcze jogurtów, kefirów i zsiadłego mleka są podobne.

Przybliżone uśrednione, wartości przedstawiają się następująco:

Naturalny jogurt:

  • 50-60 kcal w 100 g;
  • 3,5 g białka;
  • 5 g węglowodanów;
  • 2,5 g tłuszczu;

Kefir:

  • 36-46 kcal na 100 g;
  • 3,5 g białka;
  • 4,5 g węglowodanów;
  • 1,5 g tłuszczu

Zsiadłe mleko:

  • około 50 kcal na 100 g;
  • 3,3 g białka;
  • 4,8 g węglowodanów;
  • 2 g tłuszczu;

Jakie są zdrowotne właściwości jogurtu naturalnego.

Szczepy bakterii użyte do produkcji jogurtu oraz dodawane bakterie probiotyczne wpływają na smak, konsystencję i jego właściwości zdrowotne. Jogurt posiada wiele składników odżywczych i jest łatwiej trawiony niż mleko. Jest bogatym źródłem wapnia, fosforu i pierwiastków, które w głównej mierze odpowiadają za prawidłową budowę naszego układu kostnego.

Przykładowo w 350 ml jogurtu, naturalnego o 2% zawartości tłuszczu znajduje się tyle samo wapnia co w 0,5 l mleka 2%).

Wapń wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni oraz wspiera funkcjonowanie enzymów trawiennych. W porównaniu do mleka jogurt zawiera ponad 20% więcej witamin z grupy B, 5 razy więcej kwasu foliowego i od 4 do 5 razy więcej aminokwasów.

Białko zawarte w jogurcie jest łatwiej przyswajane przez organizm ludzki niż zawarte w mleku. Zawiera lizynę – aminokwas, który nie jest syntetyzowany przez organizm ludzki i musi być dostarczany wraz z pożywieniem.

Lizyna pełni wiele funkcji, m.in.:

  • jest niezbędna do budowy białek;
  • wspomaga przyswajanie wapnia;
  • bierze udział w wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i budowaniu kolagenu;
  • uczestniczy w procesach odnowy tkanek, tworzenia przeciwciał, wytwarzania hormonów i enzymów;
  • niedobór powoduje zmęczenie, rozdrażnienie, anemię i wypadanie włosów.

Jogurt jest źródłem wartościowych substancji odżywczych i dlatego:

  • ułatwia syntezę witamin w organizmie i wchłanianie żelaza,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • odtruwa organizm z toksyn,
  • pomaga przy zaparciach,
  • wzdęciach,
  • niedokwaśności żołądka,
  • stanach zapalnych jelit,
  • chroni przed rakiem.


Obecnie coraz większą popularność zdobywają jogurty z bifidobakteriami, które normalnie żyją w naszym przewodzie pokarmowym. Neutralizują one skutki przyjmowania antybiotyków oraz hamują rozwój mikroflory gnilnej i przywracają równowagę flory bakteryjnej.

Jogurt naturalny a jogurt probiotyczny.

Każdy jogurt jest produktem otrzymanym z mleka w procesie fermentacji mlekowej. Mikroorganizmy wykorzystywane podczas fermentacji należą do gatunków – Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus. Bakterie w fermentowanym mleku powinny być żywe, w określonej proporcji i znormalizowanej ilości (nie mniejszej niż 10 mln komórek/1ml).

Jogurt probiotyczny poza typowymi bakteriami jogurtowymi zawiera w swoim składzie dodatkowo jeden lub kilka szczepów bakterii probiotycznych, wpływających korzystnie na organizm człowieka. Działanie takiego szczepu musi być naukowo udokumentowane.

W składzie jogurtu probiotycznego powinna być podana dokładna nazwa użytego szczepu probiotycznego (np. Lactobacillus casei Defensis, Lactobacillus casei Shirota). Jeżeli na opakowaniu znajduje się tylko nazwa rodzaju gatunku bakterii (np. Lactobacillus casei), nie mamy 100% pewności, czy to jest rzeczywiście jogurt probiotyczny.

Kupując taki jogurt, warto sprawdzić, do jakiego szczepu należą bakterie wymienione na opakowaniu i czy jogurt z wymienionym szczepem jest rzeczywiście probiotykiem.

Opinie znalezione na forach internetowych

Jakiś czas temu stosowałem dietę jogurtową. Utrata wagi przerosła moje oczekiwania, schudłam około 10kg.
Kocham dietę jogurtową. Pierwszy raz dowiedziałam się o niej od przyjaciela. Mój spadek wagi dzięki diecie jogurtowej był niesamowity. Od tego wydarzenia minął około rok, a moja waga wciąż utrzymuje się na niskim poziomie.
Stosując tę dietę, nie musiałem zbytnio skupiać się na liczeniu kalorii. Dzięki jej pozytywnym skutkom stwierdzam, że jest ona dobrym sposobem na zrzucenie nadmiarowych kilogramów. Jak wiadomo, jest to bardzo korzystna dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Po kuracji dietą jogurtową zauważyłam poprawę zdrowia i niechęć do niezdrowego żywienia. Myślę, że tę dietę można polecić wszystkim osobom zainteresowanym odchudzaniem i zmianą trybu życia na zdrowszy.
Próbowałam już wiele różnych diet. Niestety, żadna z nich nie okazała się skuteczna. Moja waga była nie do ruszenia. Niedawno zdecydowała się na dietę jogurtową i okazało się to jedną z moich najlepszych decyzji. Czuję się świetnie! Ta dieta jest bezpieczna dla organizmu, a co najważniejsze faktycznie działa. Dzięki niej schudłam dokładnie tyle, ile chciałam.

FAQ

[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

You may also like