Produkty zalecane i niezalecane w diecie niskocholesterolowej

0

Produkty zalecane i niezalecane w diecie niskocholesterolowej:

 


 

Produkty

zbożowe

produkty zalecane

produkty w umiarkowanych ilościach

produkty przeciwwskazane

Pieczywo z pełnego ziarna. Maca. Owsianka. Ryż. Makaron.
Płatki kukurydziane.
Muesli. Kasze gruboziarniste.

 

Rogaliki francuskie
(croissant)

Mleko i produkty mleczne

Mleko chude. Sery chude. Jogurt chudy. Kefir chudy.

Mleko półtłuste. Sery: Brie, Camembert, Edamski, Gouda. Jogurt niskotłuszczowy.
 

Pełne mleko. Śmietana. Mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste.
Jogurt pełnotłusty.

Jaja

Białko jajek.

Dwa całe jaja na tydzień.

 

Ryby, skorupiaki

Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone). Unikać skóry.

Ostrygi.

Ryby smażone na właściwym oleju.

Małże, homary.

Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.

Krewetki, kalmary.

Mięso

Indyk. Kurczak. Cielęcina. Królik. Dziczyzna.

Chuda wołowina. Jagnięta (1-2 razy w tygodniu). Szynka. Bekon. Kiełbasa z cielęciny lub kurczaka. Wątroba 2 razy w miesiącu.

Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.

Tłuszcze

 

Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy.

Owoce, warzywa

Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe (fasola, groch, soczewica). Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowane (niesłodzone).

Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju.

Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowane. Chipsy.

Napoje

Kawa filtrowana lub instant. Herbata. Woda. Napoje niskokaloryczne, bezalkoholowe.

Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe.

Czekolada. Kawa ze śmietanką. Słodzone napoje gazowane. Alkohol w większych ilościach

Sosy, przyprawy

Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne.

Sosy sałatkowe niskotłuszczowe.

Majonezy. Sól dodana. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz.

Zupy

Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.

 

Zupy zagęszczone.
Zupy zaprawiane śmietaną.

Desery

Sorbety. Galaretki. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe.

 

Lody, kremy. Budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle.

Wypieki, wyroby cukiernicze

 

Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach dozwolonych. Marcepany. Chałwa.

Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. pączki, ciastka, babeczki).Czekolada. Batony.

 

W obniżeniu złego cholesterolu ma znaczenie spożywanie: 82

  • Błonnika pokarmowego (pektyny) – zapobiega ponownemu wchłanianiu nadmiaru cholesterolu z jelit. Źródła błonnika: owoce (grejpfruty, pomarańcze, jabłka, porzeczki, agrest, truskawki), warzywa (marchew, dynia, kapusta, brokuły, cebula, kalafior, papryka, seler, szpinak, ziemniaki, pomidory), warzywa strączkowe (fasola, groch, bób). Źródłem błonnika jest również pieczywo, zwłaszcza razowe, kasze, płatki owsiane, ziarna i nasiona.

  • Aronii – zawiera antyoksydanty; reguluje gospodarkę lipidową organizmu i znacznie ogranicza odkładanie się LDL w naczyniach krwionośnych. Obniża ciśnienie krwi.

  • Miodu – zawiera przeciwutleniacze, flawonoidy, dzięki którym rozszerza naczynia wieńcowe. Obniża znaczne LDL i trójglicerydy oraz ciśnienie krwi. Podwyższa HDL i poprawia krążenie. Stanowi ważny element diety antycholesterolowej.

  • Fasoli – jedzenie codziennie 1,5 filiżanki ugotowanej fasoli, po 3 tygodniach obniża stężenia cholesterolu we krwi o 20%.

  • Grejpfrutów – spożywanie codziennie 2,5 filiżanki cząstek grejpfrutów, po 3 tygodniach obniża stężenia cholesterolu we krwi średnio o 7,6%.

  • Otrębów owsianych – obniżają stężenie cholesterolu w podobnym stopniu, co owoce o dużej zawartości pektyn.

  • Jęczmienia, owsa (otręby) – mają właściwości antycholesterolowe.

  • Kukurydzy – redukuje poziom złego cholesterolu.

  • Cynamonu – spożywanie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL.

  • Babki płesznik – nasiona są wyjątkowo bogate we włókna (szczególnie pektyny), obniżają cholesterol.

  • Ostropestu plamistego nasiona zawierają sylimarynę, naturalną substancje wzmacniającą pracę wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu więcej cholesterolu ulega zmetabolizowaniu i wydaleniu.

  • Czosnku – surowy czosnku obniża stężenie cholesterolu.

  • Aktywowanego węgla drzewnego – stosowany przy dolegliwościach jelitowych wiąże się z cząsteczkami cholesterolu, usuwając je.

Incoming search terms:

  • dania niskicholesterolowe

Leave A Reply