Produkty zawierające i nie zawierające glutenu

1

Lista produktów zawierających i nie zawierających glutenu:

 

Grupa produktów

Produkty nie zawierające glutenu

Produkty, które mogą zawierać gluten

Produkty zawierające gluten

zbożowe

– ryż biały i brązowy,

– kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa (komosa ryżowa),

– mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana),

– płatki i kaszki ryżowe,

– skrobia kukurydziana, ryżowa, z tapioki,

– gotowe mieszanki mączne bezglutenowe,

– pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,

– kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane,

– chrupki kukurydziane,

– popcorn,

– owies bezglutenowy

– bułka tarta bezglutenowa,

– wafle ryżowe i kukurydziane

– płatki śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny),

– mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana (mogą być zanieczyszczone glutenem)

– skrobia pszenna – może

być zanieczyszczona glutenem

– mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,

– płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,

– otręby, zarodki, kiełki ze zbóż zawierających gluten,

– kasza manna, kuskus,

– kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa),

– kasze owsiane,

– musli,

– kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno- zbożowe,

– makaron pszenny, żytni,

– wyroby garmażeryjne mączne (np. pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki),

– pieczywo – każde, jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe,

– pizza,

– bułka tarta,

– opłatek komunijny,

Mięso, ryby, jaja

– świeże – nieprzetworzone,

– przetwarzane samemu

– wędliny, zwłaszcza tzw. wysokowydajne, ale także wysokogatunkowe typu szynka, zawierające dodatek hydrolizowanego białka roślinnego,

– konserwy rybne i mięsne,

– wędliny podrobowe np.: kaszanka, pasztetowa, pasztet,

– wyroby garmażeryjne mięsne np.: parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery

– potrawy panierowane

Mleko i produkty mleczne

– mleko świeże, w proszku, skondensowane,

– naturalne: kefir, maślanka, jogurt,

– śmietana

– nieprzetworzone sery: białe i żółte

– jogurty owocowe,

– maślanki smakowe,

– napoje czekoladowe,

– produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,

– serki topione,

– śmietana (zagęstnik),

– sery żółte – powlekanie,

– wyroby seropodobne,

– gotowe sery białe do serników (błonnik pszenny)

– napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego,

Tłuszcze

– masło, smalec, margaryna,

– olej roślinny, oliwa z oliwek

– majonezy,

– gotowe sosy – dressingi

 

Warzywa i przetwory z warzyw

– wszystkie warzywa bez dodatków: świeże, mrożone i konserwowe,

– skrobia ziemniaczana

– sałatki z majonezem i dressingami o nieznanym składzie,

– przeciery pomidorowe,

– warzywa w puszkach

– placki ziemniaczane,

– chipsy,

– produkty wegetariańskie typu kotlety, pasztety i majonezy sojowe,

– warzywa smażone, panierowane

Owoce

– wszystkie owoce: świeże, mrożone, utrwalane w puszkach,

– soki owocowe

– owoce suszone – czasami posypywane mąką, aby zapobiec sklejaniu,

– wsady owocowe,

– niektóre owoce np. jabłka – skórka powleczona preparatem z glutenem zabezpieczającym przed wysychaniem owoców

 

Cukier, produkty ciastkarskie i cukiernicze, desery

– cukier,

– dżem,

– miód,

– galaretki,

– landrynki,

– ciasta i ciastka z mąki nie zawierającej glutenu,

– kisiele i budynie domowej roboty z mąki ziemniaczanej,

– ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”

– guma do żucia,

– żelki,

– nadziewane cukierki,

– batony,

– lody,

– czekolada i czekoladki,

– gotowe kisiele

– pieczywo cukiernicze trwałe (wafle, herbatniki, ciastka, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.),

– ciasta i ciastka nietrwałe z mąki zawierającej gluten lub z dodatkiem proszku do pieczenia,

– gotowe budynie,

– kremy cukiernicze

Napoje

– herbata,

– kawa naturalna,

– soki owocowe,

– wody mineralne,

– kompoty,

– napary z ziół,

– czyste alkohole

– niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane,

– napoje owocowo-warzywne,

– alkohole z dodatkami smakowymi

– kawa zbożowa,

– kakao owsiane,

– napoje słodzone słodem jęczmiennym,

– piwo

Przyprawy

– sól,

– pieprz,

– zioła,

– jednorodne przyprawy,

– ocet winny,

– jarzynka typu vegeta,

– mieszanki przypraw,

– musztarda,

– ketchup,

– sosy w proszku,

– gotowe dipy i dresingi,

– sosy sojowe

 

Zupy

– domowe przygotowywane z wykorzystaniem dozwolonych produktów

– koncentraty zup i sosów,

– kostki bulionowe

– zagęszczane mąką,

– z makaronem/lanym ciastem

Inne

– proszek do pieczenia bezglutenowy,

– nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich mąki,

– orzechy.

– preparaty wspomagające odchudzanie,

– niektóre leki,

– preparaty wielowitaminowe,

– niektóre aromaty,

– cukier waniliowy,

– gotowe dania obiadowe dla dzieci.

– proszek do pieczenia,

– hydrolizowane białko roślinne.

 

Discussion1 komentarz

  1. Jako osoba z nietolerancją na gluten bardzo muszę się pilnować, aby jeść tylko określone potrawy – bezglutenowe. To stanowi pewne utrudnienie dla mojej diety, nie mogę sobie pozwolić na każdy produkt. Jako wspomagacz wybrałam wyciąg z jagód AcaiBerry900. Dzięki niemu gubię nadmiarowe kilogramy w sposób szybki, zdrowy i skuteczny. Polecam!

Leave A Reply