Produkty zawierające i nie zawierające glutenu

By
Czas czytania 5 Minut

Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna nie tylko wśród osób z alergią pokarmową. Osoby niemogące spożywać glutenu powinny przyjmować jedynie takie pokarmy, które nie mają go w składzie. Istnieje całkiem sporo produktów bezglutenowych, stąd łatwo jest dobrać je do swoich potrzeb.

Dlaczego niektórzy ludzie muszą zrezygnować z jedzenia glutenu?

Gluten jest białkiem występującym w zbożach, na przykład w pszenicy. Niestety u niektórych osób może powodować problemy zdrowotne, takie jak celiakia. Uniemożliwia ona wchłanianie przez organizm składników odżywczych z pożywienia. Ponadto może powodować problemy trawienne, wzdęcia, gazy, skurcze i biegunkę. Skutkiem może być także zapalenie jelita cienkiego. Dlatego osoby wrażliwe na gluten powinny w jak najwyższym stopniu unikać go w swojej diecie.

Grupa produktówProdukty niezawierające glutenuProdukty, które mogą zawierać glutenProdukty zawierające gluten
zbożowe– ryż biały i brązowy, – kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), – mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), – płatki i kaszki ryżowe, – skrobia kukurydziana, ryżowa, z tapioki, – gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, – pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, – kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, – chrupki kukurydziane, – popcorn, – owies bezglutenowy – bułka tarta bezglutenowa, – wafle ryżowe i kukurydziane– płatki śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny), – mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana (mogą być zanieczyszczone glutenem) – skrobia pszenna – może być zanieczyszczona glutenem– mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, – płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, – otręby, zarodki, kiełki ze zbóż zawierających gluten, – kasza manna, kuskus, – kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), – kasze owsiane, – musli, – kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno- zbożowe, – makaron pszenny, żytni, – wyroby garmażeryjne mączne (np. pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki), – pieczywo – każde, jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe, – pizza, – bułka tarta, – opłatek komunijny,
Mięso, ryby, jaja– świeże, nieprzetworzone, – przetwarzane samemu– wędliny, zwłaszcza tzw. wysokowydajne, ale także wysokogatunkowe typu szynka, zawierające dodatek hydrolizowanego białka roślinnego, – konserwy rybne i mięsne, – wędliny podrobowe np.: kaszanka, pasztetowa, pasztet, – wyroby garmażeryjne mięsne np.: parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery– potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne– mleko świeże, w proszku, skondensowane, – naturalne: kefir, maślanka, jogurt, – śmietana – nieprzetworzone sery: białe i żółte– jogurty owocowe, – maślanki smakowe, – napoje czekoladowe, – produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, – serki topione, – śmietana (zagęstnik), – sery żółte, – wyroby seropodobne, – gotowe sery białe do serników (błonnik pszenny)– napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego,
Tłuszcze– masło, smalec, margaryna, – olej roślinny, oliwa z oliwek– majonezy, – gotowe sosy – dressingi 
Warzywa i przetwory z warzyw– wszystkie warzywa bez dodatków: świeże, mrożone i konserwowe, – skrobia ziemniaczana– sałatki z majonezem i dressingami o nieznanym składzie, – przeciery pomidorowe, – warzywa w puszkach – placki ziemniaczane, – chipsy, – produkty wegetariańskie typu kotlety, pasztety i majonezy sojowe,– warzywa smażone, panierowane
Owoce– wszystkie owoce: świeże, mrożone, utrwalane w puszkach, – soki owocowe– owoce suszone – czasami są posypywane mąką, aby zapobiec sklejaniu, – wsady owocowe, – niektóre owoce np. jabłka – skórka powleczona preparatem z glutenem zabezpieczającym przed wysychaniem owoców 
Cukier, produkty ciastkarskie i cukiernicze, desery– cukier, – dżem, – miód, – galaretki, – landrynki, – ciasta i ciastka z mąki niezawierającej glutenu, – kisiele i budynie domowej roboty z mąki ziemniaczanej, – ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”– guma do żucia, – żelki, – nadziewane cukierki, – batony, – lody, – czekolada i czekoladki, – gotowe kisiele– pieczywo cukiernicze trwałe (wafle, herbatniki, ciastka, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), – ciasta i ciastka nietrwałe z mąki zawierającej gluten lub z dodatkiem proszku do pieczenia, – gotowe budynie, – kremy cukiernicze
Napoje– herbata, – kawa naturalna, – soki owocowe, – wody mineralne, – kompoty, – napary z ziół, – czyste alkohole– niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, – napoje owocowo-warzywne, – alkohole z dodatkami smakowymi– kawa zbożowa, – kakao owsiane, – napoje słodzone słodem jęczmiennym, – piwo
Przyprawy– sól, – pieprz, – zioła, – jednorodne przyprawy, – ocet winny,– jarzynka typu vegeta, – mieszanki przypraw, – musztarda, – ketchup, – sosy w proszku, – gotowe dipy i dresingi, – sosy sojowe
Zupy– domowe przygotowywane z wykorzystaniem dozwolonych produktów– koncentraty zup i sosów, – kostki bulionowe– zagęszczane mąką, – z makaronem/lanym ciastem
Inne– proszek do pieczenia bezglutenowy, – nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich mąki, – orzechy.– preparaty wspomagające odchudzanie, – niektóre leki, – preparaty wielowitaminowe, – niektóre aromaty, – cukier waniliowy, – gotowe dania obiadowe dla dzieci.– proszek do pieczenia, – hydrolizowane białko roślinne.

Opinie znalezione na forach internetowych

Od dłuższego czasu szukałam planu diety bezglutenowej. Kiedy w końcu udało mi się znaleźć najbardziej przystępną wersję, wypróbowałam ją i okazało się, że dzięki bezglutenowemu odżywianiu polepszyło się moje zdrowie. W końcu udało mi się uzyskać zdrową wagę, a moje samopoczucie uległo znacznej poprawie.
Myślę, że produkty bezglutenowe są kierowane głównie do osób z alergiami pokarmowymi. Chociaż oczywiście mogą z nich korzystać także zdrowe osoby. Od trzech lat jestem na diecie bezglutenowej i jestem bardzo zadowolony z efektów. Ciesze się, że ktoś wymyślił sposób, by pomóc ludziom cierpiącym na dolegliwości trawienne.
Uwielbiam jeść produkty bezglutenowe! Podczas robienia zakupów należy być uważnym i pewnym, że nie kupujesz produktów z zawartością glutenu. Czasami bywa to trudne. Na szczęście dzięki specjalnym oznaczeniom można odnaleźć żywność, która jest dla mnie bezpieczna i jednocześnie dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Od ponad 10 lat jem produkty bezglutenowe. Dodatkowo włączyłem spożywanie surowych owoców i warzyw. Istnieje wiele powodów, by stosować taką dietę. Uważam, że dieta bezglutenowa jest bardzo dobra dla zdrowia i cieszy się bardzo dużą popularnością. I to nie tylko wśród osób z alergią pokarmową, ale i wśród ludzi, którym zależy na zdrowym stylu życia.

FAQ

[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like