Soki warzywne na anemię.

By
Czas czytania 5 Minut

Anemia to stan chorobowy organizmu, który może być wywołany przez różne czynniki. Najczęstszym z nich jest niedobór żelaza, przez który organizm nie może wytwarzać wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Innymi powodami wystąpienia tego stanu jest przyjmowanie niektórych leków lub inne towarzyszące choroby. Anemia dotyka częściej kobiety w wieku od 12 do 50 lat. Jest to poważny problem zdrowotny. Aby jej zapobiec, ważne jest spożywanie warzyw i owoców, a przy tym unikanie zbytniej ilości alkoholu, fast foodów, cukrów i przetworzonej żywności. Warto pamiętać, że dla zachowania dobrego zdrowia niezbędna jest odpowiednia dieta.

Jakie są przyczyny anemii?

Przyczyn anemii może być wiele. Pod wpływem różnych czynników może dojść do zaburzenia produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Anemia oznacza zmniejszenie liczby czerwonych ciałek krwi, nieprawidłowy ich rozmiar i kształt oraz zmniejszenie poziomu hemoglobiny.

Możliwe przyczyny anemii to:

  • utrata krwi w czasie menstruacji,
  • niedobór żelaza spowodowany dietą ubogą w żelazo,
  • niedobór żelaza spowodowany ciążą czy karmieniem,
  • utrata krwi spowodowana chorobą wrzodową lub nowotworową,
  • niedobór kwasu foliowego czy witaminy B12
  • brak zdolności wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.

Jaki są objawy anemii?

Osoba z anemią będzie cierpieć na zmęczenie i utratę energii z powodu niskiej produkcji składników krwi. Innymi objawami towarzyszącymi anemii są:

  • blada cera,
  • ogólna słabość,
  • zmęczenie,
  • bezsenność,
  • depresja,
  • stan rozdrażnienia,
  • niska odporność na infekcje.

Jak zapobiegać wystąpieniu anemii?

Mała ilość spożywanych witamin może przyczynić się do osłabienia organizmu. Aby temu zapobiec, możesz jeść więcej warzyw i owoców na co dzień, a swoją dietę wzbogacić o soki warzywne. Niektórzy uważają, że są one skuteczną pomocą w leczeniu anemii. Oprócz soków warzywnych możesz pić także soki owocowe. W zależności od składu i przepisu ich przygotowania niosą one różne korzyści w walce z anemią. Witaminy i minerały zawarte w sokach, niezbędne dla naszego zdrowia mogą także pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak nowotwory, choroby serca i cukrzyca.

Zalecenia żywieniowe:

1.

Stosowana dieta powinna być bogata w warzywa liściaste i soki z nich przyrządzane,

2.

Należy jeść warzywa bogate w żelazo i pić z nich soki: marchew, buraki, fasole,

3.

Należy unikać lub usunąć z jadłospisu picie mocnej herbaty, ponieważ zawiera ona tiaminę, która ogranicza przyswajanie żelaza nawet o 50%.

Soki wzmacniające i dostarczające żelaza oraz kwasu foliowego można przyrządzić samemu w domu.

O to kilka przepisów na soki pomocne w walce z anemią:

Sok z zawartością żelaza:

  • 3 buraki,
  • 5 marchewek,
  • 1 jabłko

Marchewki, buraki i jabłko obrać, a następnie przepuścić przez sokowirówkę i wypić sok.

Sok z zawartością kwasu foliowego:

  • 2 liście kapusty,
  • mały pęczek pietruszki,
  • 5 marchewek,
  • garść szpinaku


Marchewki obrać, kapustę, pietruszkę, szpinak umyć i wszystko przepuścić przez sokowirówkę, a następnie wypić sok.

Sok wzmacniający:

  • 4 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 selery łodygowe lub 1 seler korzeniowy

Marchewkę i czosnek obrać, resztę składników umyć i wszystko przepuścić przez sokowirówkę i wypić sok.

Sok z imbirem

  • 1 zielone jabłko
  • 1 surowy burakiem
  • 1 marchewek
  • sok połówki cytryny
  • 1 cm korzenia świeżego imbiru.

Sok z burakiem:

  • 1 jabłko
  • połówka obranej cytryny
  • 1 burak
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kubek szpinaku

Koktajl z burakiem przeciw anemii:

  • 1 burak
  • 2 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 marchewek
  • natka pietruszki
  • ½ cytryny

Dlaczego burak i pietruszka są pomocne w walce z anemią?

Przede wszystkim są niskokaloryczne, a także bogate w błonnik. Dzięki właściwościom przyspieszającym przemianę materii oraz hamującym apetyt są idealnym dodatkiem do posiłków osób będących na diecie. Zawierają cenne żelazo i ułatwiającą jego wchłanianie witaminę C. Dodatkowo zawierają wapn, potas i magnez, wpływające dobroczynnie na układ krążenia, ostrość widzenia i cerę. Buraki i pietruszka wykazują także działanie oczyszczające.

Jakich jeszcze warzyw możesz robić sok przeciw anemii?

  • Pietruszka – to warzywo o rekordowej ilości żelaza, witaminy C, A, wapnia i magnezu. Może być skutecznym środkiem w walce przeciwko anemii, krzywicy i szkorbutowi.
  • Szpinak – oprócz sporych ilości żelaza zawiera beta-karoten, witaminy B, C, E oraz wapń, magnez, potas i kwas foliowy.
  • Koper – poza żelazem zawiera sporo potasu, wapnia, fosforu, magnezu i beta-karotenu. Herbatki z kopru od dawna są znane jako pomoc w problemach trawiennych.
  • Jarmuż – zawiera żelazo, witaminę C oraz inne witaminy i mikroelementy. Jest ceniony jako warzywo o właściwościach przeciwnowotworowych.
  • Brokuł – składniki zawarte w brokule wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z przeziębieniem. Ilość zawartego w nim wapnia jest prawie tak duża, jak w niektórych produktach mlecznych.
  • Brukselka – żelazo, witamina C i potas zawarte w brukselce pomagają organizmowi produkować krew oraz prawidłowo funkcjonować układowi odpornościowemu. Może przyczyniać się do uczucia mniejszego zmęczenia.
  • Kalarepa – zawarte w niej składniki odżywcze poprawiają krążenie krwi, ułatwiają trawienie i oczyszczają krew z toksyn.

Opinie znalezione na forach internetowych

Myślę, że picie soków warzywnych i owocowych w anemii to naturalny sposób na pozbycie się jej. Dzięki temu, że soki są bogate w witaminę C i inne składniki odżywcze, są w one w stanie wspomóc przywrócenie właściwej ilości czerwonych krwinek. Soki warzywne to także świetny sposób na detoksykację organizmu i zachowanie jego zdrowia.
Dzięki piciu soków z warzyw i owoców unormował się poziom cukru w mojej krwi. Czuję się młodsza i zdrowsza!
Soki warzywne w anemii są wyjątkowym sposobem wspomagania organizmu. Co więcej, uważam, że pijąc je, zapobiegam rozwijaniu się innych chorób.
Od miesiąca piję regularnie soki warzywne i dzięki temu zauważyłam ogromną, pozytywną zmianę w stanie mojego zdrowia. Czuję się silniejsza, pełna energii, a co najważniejsze pozbyłam się przykrych dolegliwości.

FAQ

Wyszukiwane hasła:

  • soki na anemie
[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like