Odchudzanie na diecie bezglutenowej – przykładowy jadłospis.

By
Czas czytania 6 Minut

Gluten jest rodzajem białka występującym w ziarnach zbóż: pszenicy, życie i jęczmieniu. Pojawia się w wielu rodzajach żywności: pieczywie, makaronach i innych produktach zawierających zboże. Niestety wiele osób może przez niego uskarżać się na poważne problemy związane z trawieniem. Gluten został uznany za powód występowania choroby zwanej celiakią.

Wielu dietetyków promuje diety bezglutenowe celem zapobiegania lub leczenia różnych schorzeń związanych z nietolerancją glutenu. Dodatkowo uważa się, że diety bezglutenowe mają pozytywny wpływ na utratę wagi i zdrowie układu krążenia. Mogą także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

Czy warto rozważyć dietę bezglutenową celem utraty wagi?

Celem diety bezglutenowej jest eliminacja wszystkich rodzajów glutenu ze spożywanej żywności. Taka dieta może być korzystna nie tylko dla osób uczulonych na gluten, ale również dla osób chcących stracić na wadze.

Odchudzanie nie jest proste, gdyby takie było, to problem nadwagi w społeczeństwie byłby sprawą marginalną. Na szczęście nie zawsze musisz męczyć się z rygorystycznym jadłospisem. W przypadku diety bezglutenowej wystarczy wykluczyć stosowanie pszenicy, jęczmienia i żyta. Dzięki temu możesz nie tylko schudnąć, ale również poprawić poziom cukru we krwi ograniczając ilość węglowodanów. Dieta bezglutenowa zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Jak i co powinieneś jeść, stosując dietę bezglutenową?

Dieta bezglutenowa kategorycznie zakazuje spożycia glutenu. To oznacza zakaz jedzenia tradycyjnego chleba, makaronów lub produktów pszennych. Warto prowadzić dziennik spożywanej żywności. Pomoże ci on śledzić postępy diety i upewnić się, że spożywasz właściwe pokarmy. Dzięki niemu możesz także planować kolejne posiłki oraz tworzyć listy zakupów.

Prawidłowo prowadzona dieta bezglutenowa powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i energetyczne. Niestety dieta dla osób z celiakią zwiększa ryzyko niedoborów składników pokarmowych takich jak: żelazo, cynk, wapń, witaminy A i E oraz kwasu foliowego.

Co powinna zawierać prawidłowa dieta bezglutenowa?

Prawidłowo skomponowana dieta pozwala zminimalizować niedobory witaminowo – minerałowe. Wśród dostępnych produktów zaleca się spożywanie:

  • kaszy gryczanej,
  • jaglanej,
  • amarantusa.

Są to produkty bezglutenowe bogate w białko, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Naturalnie do diety bezglutenowej należy włączyć:

  • owoce i warzywa,
  • orzechy oraz ziarna.

Są one bogate w potas, magnez, błonnik pokarmowy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie w sposób nie zwrócić uwagi na produkty bogate w witaminę C. Ułatwia ona przyswajanie żelaza. Z kolei tłuszcze roślinne przyspieszają wchłanianie witaminy A.

Przygotowanie jedzenia bezglutenowego z początku może wydawać się trudne, jednak można go się nauczyć.

Pamiętaj, że nie wolno ci podjadać produktów zawierających gluten.

Może to stanowić problem szczególnie dla dzieci, którym należy wytłumaczyć, dlaczego nie mogą jeść tak, jak ich rówieśnicy.

Czy wiesz, co jeszcze możesz włączyć do swojej diety?

https://www.zdrowazupa.pl/blog/sol-klodawska-dlaczego-wlasnie-jej-uzywamy-w-naszej-kuchni

Sprawdź jakie są zalety soli kłodawskiej.

Przykładowy jadłospis dla osób na diecie bezglutenowej.

I Śniadanie:

  • płatki kukurydziane (bez słodu) na mleku z dodatkiem banana i orzechów,
  • jajko na miękko z pieczywem bezglutenowym z masłem,
  • plaster karkówki upieczonej w domu, pomidor,
  • herbata z cytryną.

II śniadanie:

  • bezglutenowe ciasteczka,
  • domowy koktajl jogurtowo-owocowy.

Obiad:

  • zupa krem brokułowa z natką pietruszki i śmietaną,
  • indyk z sosem grzybowym (zagęszczonym mąką ziemniaczaną) z kasza gryczana i surówką z kiszonej kapusty,
  • kompot z jabłek.

Podwieczorek:

  • wafle ryżowe,
  • domowy kisiel gruszkowy

Kolacja:

  • ryba duszona z warzywami,
  • chleb gryczany z masłem,
  • sok pomidorowy.

Przykładowe przepisy dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Racuchy jaglane z bananami

Składniki:

  • 2 banany,
  • ugotowana na sypko kasza jaglana (6-7 łyżek kopiastych),
  • skrobia kukurydziana (3 łyżki),
  • jajo (niekoniecznie, można zwiększyć ilość skrobi),
  • olej rzepakowy lub masło do smażenia,
  • szczypta cynamonu.

Wykonanie:

Kaszę miksujemy z jajem i bananami, dodajemy mąkę i cynamon. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Smażymy małe placuszki. Podajemy polane miodem, jogurtem lub śmietaną.

Ciasto bananowe bez glutenu

Składniki:

  • 5 bananów,
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 g masła,
  • 200 g mąki bezglutenowej,
  • 50 g gorzkiego kakao,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę keksową wyłożoną papierem do pieczenia. W misce zmiksować banany z jogurtem. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, sól i sodę. Żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Dodać ubitą pianę z białek. Dodać suche składniki z miski i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy masę bananową, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w średnio gorącym piekarniku około 60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • świeże zioła: bazylia, mięta, zielona pietruszka
  • podprażony słonecznik lub orzechy włoskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Po 4 minutach dodajemy drobno pokrojone cukinie, paprykę czerwoną i marchewkę. Mieszamy i dodajemy 1 litr wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy zioła i przyprawy i miksujemy na gładką, balsamiczną masę. Przed podaniem dekorujemy uprażonymi orzechami, śmietaną i listkami mięty.

Opinie znalezione na forach internetowych

Dieta bezglutenowa to świetny sposób na odchudzanie i nabranie energii. Mogę jeść zdrową żywność i jednocześnie cieszyć się ulubionymi potrawami. Schudłam 10 kilogramów w 3 miesiące, a poziom cholesterolu się poprawił. Co ciekawe mam mniej wzdęć i gazów. Czuję się teraz bardziej naładowana energią!
Dieta bezglutenowa to nie tylko dobry wybór dla osób z nietolerancją glutenu, ale też i dla osób chcących zgubić nieco kilogramów.
Od 4 lat stosuję dietę bezglutenową i mogę szczerze powiedzieć, że pomogło mi to schudnąć, poczuć się silniejszą i ogólnie zdrowszą. Jest w niej tak wiele pozytywnych rzeczy, żałuję, że nie zaczęłam wczesniej!
Odkryłam, że stosowanie diety bezglutenowej naprawdę mi pomogło. Jest dość łatwa w przestrzeganiu i działała po prostu świetnie.
Dieta bezglutenowa to świetny sposób na odchudzanie!
Od czerwca jestem na diecie bezglutenowej i zauważyłem ogromny wzrost energii. Kluczem jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem i dbanie o swoje ciało dzięki dobrze zbilansowanym jadłospisie.
Dieta bezglutenowa to rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. To łatwy sposób na rozpoczęcie zdrowego stylu życia. Możesz jeść pyszne, domowe posiłki bez dodatku cukru i przetworzonych węglowodanów. Poczujesz się, jakbyś jadł coś niesamowitego. Myślę też, że jest to szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które walczą z otyłością.

FAQ

[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like