Mięso jest smaczne i niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez niego. Jednak nie należy jeść go wiele, osoby dorosłe powinny spożywać tylko 2 mięsne posiłki w tygodniu i to z mięsa chudego: cielęciny, królika, kurczaka, indyka najlepiej w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej lub smażonej bez tłuszczu. Należy unikać mięsa tłustego tj. wieprzowiny, kaczki, gęsi, które jest bardzo tuczące, a jego nadmierne spożywanie przyczynia się do powstawania miażdżycy, chorób serca i nowotworów.
[the_ad id=”1606″]
Sprawdź jaka wartość kaloryczną ma mięso które zjadasz.
Rodzaj mięsa
|
kcal
|
Wieprzowina 100 g
| |
Pieczeń wieprzowa
|
279
|
Schab pieczony
|
320
|
Rolada wieprzowa
|
409
|
Pieczony boczek
|
400
|
Wieprzowina duszona
|
200
|
Golonka
|
240
|
Żeberka z grilla
|
580
|
Drób 100 g
| |
Kurczak gotowany w jarzynach
|
108
|
Kurczak pieczony
|
120
|
Pierś z indyka duszona
|
109
|
Kaczka pieczona
|
215
|
Wołowina 100 g
| |
Pieczeń wołowa
|
156
|
Gulasz wołowy
|
149
|
Mielona wołowina
|
196
|
Cielęcina 100 g
| |
Pieczona
|
230
|
Sznycel panierowany
|
418
|
Sznycel soute
|
220
|
Dziczyzna 100 g
| |
Comber sarni
|
280
|
Comber zajęczy
|
210
|
Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.