Spis tresci
Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna nie tylko wśród osób z alergią pokarmową. Osoby niemogące spożywać glutenu powinny przyjmować jedynie takie pokarmy, które nie mają go w składzie. Istnieje całkiem sporo produktów bezglutenowych, stąd łatwo jest dobrać je do swoich potrzeb.
Dlaczego niektórzy ludzie muszą zrezygnować z jedzenia glutenu?
Gluten jest białkiem występującym w zbożach, na przykład w pszenicy. Niestety u niektórych osób może powodować problemy zdrowotne, takie jak celiakia. Uniemożliwia ona wchłanianie przez organizm składników odżywczych z pożywienia. Ponadto może powodować problemy trawienne, wzdęcia, gazy, skurcze i biegunkę. Skutkiem może być także zapalenie jelita cienkiego. Dlatego osoby wrażliwe na gluten powinny w jak najwyższym stopniu unikać go w swojej diecie.
Grupa produktów | Produkty niezawierające glutenu | Produkty, które mogą zawierać gluten | Produkty zawierające gluten |
---|---|---|---|
zbożowe | – ryż biały i brązowy, – kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), – mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), – płatki i kaszki ryżowe, – skrobia kukurydziana, ryżowa, z tapioki, – gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, – pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, – kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, – chrupki kukurydziane, – popcorn, – owies bezglutenowy – bułka tarta bezglutenowa, – wafle ryżowe i kukurydziane | – płatki śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny), – mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana (mogą być zanieczyszczone glutenem) – skrobia pszenna – może być zanieczyszczona glutenem | – mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, – płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, – otręby, zarodki, kiełki ze zbóż zawierających gluten, – kasza manna, kuskus, – kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), – kasze owsiane, – musli, – kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno- zbożowe, – makaron pszenny, żytni, – wyroby garmażeryjne mączne (np. pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki), – pieczywo – każde, jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe, – pizza, – bułka tarta, – opłatek komunijny, |
Mięso, ryby, jaja | – świeże, nieprzetworzone, – przetwarzane samemu | – wędliny, zwłaszcza tzw. wysokowydajne, ale także wysokogatunkowe typu szynka, zawierające dodatek hydrolizowanego białka roślinnego, – konserwy rybne i mięsne, – wędliny podrobowe np.: kaszanka, pasztetowa, pasztet, – wyroby garmażeryjne mięsne np.: parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery | – potrawy panierowane |
Mleko i produkty mleczne | – mleko świeże, w proszku, skondensowane, – naturalne: kefir, maślanka, jogurt, – śmietana – nieprzetworzone sery: białe i żółte | – jogurty owocowe, – maślanki smakowe, – napoje czekoladowe, – produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, – serki topione, – śmietana (zagęstnik), – sery żółte, – wyroby seropodobne, – gotowe sery białe do serników (błonnik pszenny) | – napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, |
Tłuszcze | – masło, smalec, margaryna, – olej roślinny, oliwa z oliwek | – majonezy, – gotowe sosy – dressingi | |
Warzywa i przetwory z warzyw | – wszystkie warzywa bez dodatków: świeże, mrożone i konserwowe, – skrobia ziemniaczana | – sałatki z majonezem i dressingami o nieznanym składzie, – przeciery pomidorowe, – warzywa w puszkach – placki ziemniaczane, – chipsy, – produkty wegetariańskie typu kotlety, pasztety i majonezy sojowe, | – warzywa smażone, panierowane |
Owoce | – wszystkie owoce: świeże, mrożone, utrwalane w puszkach, – soki owocowe | – owoce suszone – czasami są posypywane mąką, aby zapobiec sklejaniu, – wsady owocowe, – niektóre owoce np. jabłka – skórka powleczona preparatem z glutenem zabezpieczającym przed wysychaniem owoców | |
Cukier, produkty ciastkarskie i cukiernicze, desery | – cukier, – dżem, – miód, – galaretki, – landrynki, – ciasta i ciastka z mąki niezawierającej glutenu, – kisiele i budynie domowej roboty z mąki ziemniaczanej, – ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” | – guma do żucia, – żelki, – nadziewane cukierki, – batony, – lody, – czekolada i czekoladki, – gotowe kisiele | – pieczywo cukiernicze trwałe (wafle, herbatniki, ciastka, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), – ciasta i ciastka nietrwałe z mąki zawierającej gluten lub z dodatkiem proszku do pieczenia, – gotowe budynie, – kremy cukiernicze |
Napoje | – herbata, – kawa naturalna, – soki owocowe, – wody mineralne, – kompoty, – napary z ziół, – czyste alkohole | – niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, – napoje owocowo-warzywne, – alkohole z dodatkami smakowymi | – kawa zbożowa, – kakao owsiane, – napoje słodzone słodem jęczmiennym, – piwo |
Przyprawy | – sól, – pieprz, – zioła, – jednorodne przyprawy, – ocet winny, | – jarzynka typu vegeta, – mieszanki przypraw, – musztarda, – ketchup, – sosy w proszku, – gotowe dipy i dresingi, – sosy sojowe | |
Zupy | – domowe przygotowywane z wykorzystaniem dozwolonych produktów | – koncentraty zup i sosów, – kostki bulionowe | – zagęszczane mąką, – z makaronem/lanym ciastem |
Inne | – proszek do pieczenia bezglutenowy, – nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich mąki, – orzechy. | – preparaty wspomagające odchudzanie, – niektóre leki, – preparaty wielowitaminowe, – niektóre aromaty, – cukier waniliowy, – gotowe dania obiadowe dla dzieci. | – proszek do pieczenia, – hydrolizowane białko roślinne. |
Opinie znalezione na forach internetowych
Od dłuższego czasu szukałam planu diety bezglutenowej. Kiedy w końcu udało mi się znaleźć najbardziej przystępną wersję, wypróbowałam ją i okazało się, że dzięki bezglutenowemu odżywianiu polepszyło się moje zdrowie. W końcu udało mi się uzyskać zdrową wagę, a moje samopoczucie uległo znacznej poprawie.
Myślę, że produkty bezglutenowe są kierowane głównie do osób z alergiami pokarmowymi. Chociaż oczywiście mogą z nich korzystać także zdrowe osoby. Od trzech lat jestem na diecie bezglutenowej i jestem bardzo zadowolony z efektów. Ciesze się, że ktoś wymyślił sposób, by pomóc ludziom cierpiącym na dolegliwości trawienne.
Uwielbiam jeść produkty bezglutenowe! Podczas robienia zakupów należy być uważnym i pewnym, że nie kupujesz produktów z zawartością glutenu. Czasami bywa to trudne. Na szczęście dzięki specjalnym oznaczeniom można odnaleźć żywność, która jest dla mnie bezpieczna i jednocześnie dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Od ponad 10 lat jem produkty bezglutenowe. Dodatkowo włączyłem spożywanie surowych owoców i warzyw. Istnieje wiele powodów, by stosować taką dietę. Uważam, że dieta bezglutenowa jest bardzo dobra dla zdrowia i cieszy się bardzo dużą popularnością. I to nie tylko wśród osób z alergią pokarmową, ale i wśród ludzi, którym zależy na zdrowym stylu życia.
FAQ
[php snippet=54][php snippet=55]Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.