Dieta w walce z rakiem

0

Odpowiednia dieta nie tylko wspomaga walkę z nowotworami, ale także może ochronić przed ich pojawieniem się. Każdej osobie chorej na raka trzeba indywidualnie ułożyć dietę, powinna ona zwierać potrawy, które chory lubi pod warunkiem, że nie wywołują one żadnych skutków niepożądanych np. nasiona roślin strączkowych i warzywa kapustne nie są zalecane w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego.

Choroba nowotworowa powoduje zaburzenie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i mogą przy niej występować stany niedożywienia. Jeżeli chory cierpi na nowotwór przewodu pokarmowego niedożywienie może być spowodowane trudnością w przyjmowaniu pokarmów i upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych.  Chemioterapia również jest przyczyną niedożywienia, ponieważ wywołuje ona skutki uboczne takie jak wymioty, biegunki, krwawienia.

Chorobą nowotworowym towarzyszą również zaburzenia metaboliczne, które upośledzają przemiany białek, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie, które nie tylko pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze, ale również poprawia stan ogólny chorego i zwiększa szansę skutecznego leczenia.

 
Najważniejsze zasady diety nowotworowej:
 
  1. Dieta w chorobie nowotworowej powinna być wysokoenergetyczna oraz wysokobiałkowa, gdyż chory ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż osoba zdrowa.  W jadłospisie powinny znaleźć się produkty wysoko białkowe takie jak: kurczak, królik, młoda wołowina, cielęcina, chude ryby, jaja, twarożek.  52
  2. Przygotowywane potrawy powinny być sporządzane ze świeżych i wysokiej jakości produktów.
  3. Dieta powinna być lekkostrawna, a przyrządzane potrawy powinny być gotowane, gotowane na parze, pieczone w folii aluminiowej, pieczone na ruszcie.
  4. Do zagęszczania sosów i zup zamiast zasmażki i śmietany używać mąki i mleka.
  5. Należy unikać warzyw strączkowy i innych produktów mogących wywoływać wzdęcia i bóle trzustki.
  6. W skład diety powinny wejść owoce i warzywa, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Źródłem witaminy C są pomidory, kalafiory, owoce cytrusowe, porzeczki, maliny oraz truskawki. Dobrym źródłem beta karotenu jest marchew, sałata, szpinak, dynia czy strączki fasoli. Pozostałe warzywa i owoce bogate w witaminy i składniki mineralne to buraki, pory, pietruszka, jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, wiśnie. Chory powinien spożywać co najmniej 0,5kg owoców i  warzyw dziennie. Warzywa i owoce są niezastąpionym źródłem antyoksydantów chroniących przed rozwojem nowotworów.   53
  7. Dostarczać co najmniej 35g błonnika dziennie, którego bogatym źródłem są kasze, ciemne makarony, pieczywo razowe. 
  8. W przypadku nowotworów przewodu pokarmowego warzywa i owoce powinny być podawane w postaci puree, przecierów, kisieli, galaretek. Chory powinien jeść także małe ilości błonnika. Warzywa powinny być młode pozbawione skórki i pestek, oraz nie wolno jeść warzyw, które zawierają dużo włókna takich jak kapusta i seler.
  9. Spożywane posiłki powinny być małej objętości i jedzone przynajmniej 5 razy dziennie. Wszystkie spożywane pokarmy powinny dostarczać organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, na które organizm chorego ma zwiększone zapotrzebowanie.

Incoming search terms:

  • przepisy na potrawy po operacji jelita grubego

Leave A Reply