Dieta oczyszczająca – kapuściana

2

Zasady diety

Autorką coraz bardziej popularnej diety kapuścianej jest dietetyczka Julia Lamb z Florydy w USA. W Polsce znana jest pod nazwą dieta prezydencka. Zyskała sławę, po tym jak prezydent Aleksander Kwaśniewski stracił zbędne kilogramy stosując właśnie tę dietę.
Podstawą diety kapuścianej jest zupa kapuściana ugotowana z białej kapusty lub włoskiej. Zupę można jeść bez żadnych ograniczeń, gdy tylko poczujemy głód. Jest to dieta bardzo prosta i nie skomplikowana w przygotowaniu posiłków. Stosując ją przez tydzień możemy schudnąć nawet do 3-6 kg. Dieta kapuściana jest przeznaczona dla osób, które chcą zrzucić szybko kilka kilogramy. Nie nadaje dla tych którzy walczą ze sporą nadwagą, ponieważ takie odchudzanie zajmuję większą ilość czasu. W związku z tym, że dieta dostarcza niewiele kalorii nie może być stosowane dłużej niż przez 7 dni.

Zalety i wady

Jest to niezwykle prosta dieta , dlatego jeśli kogoś nie zniechęca monotonia jadłospisu, będzie to idealny sposób, by stracić kilka kilogramów, a przy okazji oczyścić organizm z toksyn.
Na dietę kapuścianą każdy czas jest dobry, nie trzeba się do niej specjalnie przygotowywać. Nie jest wyczerpująca dla organizmu. Wolno ją stosować przez dwa, trzy dni, jak również przez tydzień.

Kapusta zawiera  mnóstwo substancji mineralnych: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, mangan; posiada mikroelementy: srebro, cynę, ołów, tytan, molibden, nikiel, wanad. Ma właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące powietrze (wydziela fitoncydy). Przyśpiesza perystaltykę jelit, poprzez posiadanie celulozy. Naturalnym lekiem jest również sok z surowej kapusty. Poleca się go pić chorym cierpiący na schorzenia wątroby, kamicę nerkową, cukrzykom i osobom nadpobudliwym. Ponadto zawiera witaminy: C (hamująca zmiany sklerotyczne, przyspieszająca gojenie się ran), A, B1, B2, B6, H (biotyna, pomaga przy trawieniu tłuszczów i węglowodanów), K, PP, E, U (zawiera czynnik przeciwwrzodowy). Kapusta przyspiesza procesy trawienne, ogranicza uczucie głodu, odciąża żołądek i odtruwa wątrobę. Działa moczopędnie i dzięki temu pomaga układowi pozbyć się toksyn. 66

Dieta kapuściana posiada także efekty uboczne. Poprzez ograniczone menu jest uboga w witaminy i składniki odżywcze, co może powodować u niektórych osób zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i żołądka. W trakcie jej trwania zakazane jest spożywanie soli kuchennej, tłuszczu oraz cukru. Należy też pić przynajmniej 1,5 litra niegazowanej wody dziennie.
Przeciwnicy diety twierdzą, że jest ona nieskuteczna, ponieważ wywołuje efekt jo-jo, czyli błyskawiczny powrotu do dawnej wagi po jej ukończeniu.
Dieta nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące, osoby z chorobami przewodu pokarmowego oraz niedoczynnością tarczycy.

Co jeść na diecie kapuścianej:

  • Podstawą diety kapuścianej jest zupa kapuściana.
  • Przepis na zupę kapuścianą I:
  • główka kapusty białej lub włoskiej
  • 2 cebule
  • papryka zielona
  • seler naciowy
  • 6 sztuk pomidorów świeżych lub z puszki

Wykonanie:
Białą lub włoską kapustę, paprykę, pomidory (bez skóry), seler należy pokroić na małe kawałki. Warzywa podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę, zalać wodą i gotować do momentu, aż będą miękkie (ok. 10 min). Zupa kapuściana będzie lepsza gdy doprawimy ją przyprawami takimi jak: pietruszka, koper, bazylia, czosnek. Zupy nie wolno solić.

Przepis na zupę kapuścianą II:
1/2 główki kapusty białej
1 cebule
2 pory
1/2 selera
1 łyżka natki pietruszki

Przykładowy jadłospis:

  • Dzień pierwszy: zupa + surowe owoce (ok. 70 dag w kilku małych porcjach), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado
  • Dzień drugi: zupa + warzywa (ok. 1 kg w kilku porcjach), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
  • Dzień trzeci: zupa + owoce (ok. 1/2 kg), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado + warzywa (ok. 70 dag), z wykluczeniem groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
  • Dzień czwarty: zupa + dwie szklanki odtłuszczonego mleka + dwa, banany
  • Dzień piąty: zupa + pierś kurczaka (ok. 25 dag) gotowana lub grillowana bez tłuszczu + pomidory (1/2 kg)
  • Dzień szósty: zupa + filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z pół łyżeczki oleju + zielone warzywa (ok. 1/2 kg), np. brokuły
  • Dzień siódmy: zupa + warzywa (ok. 1/2 kg), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków + gotowany ciemny ryż (ok. 1 szklanki)

Dieta kapuściana…a co po niej
 
Po takiej diecie nie należy od razu wracać do dawnych nawyków żywieniowych, by nie dotknął nas efekt jo-jo. Jest to bardzo częsty uboczny skutek tzw. błyskawicznych diet, ponieważ w krótkim czasie liczba dostarczanych naszemu organizmowi kalorii została drastycznie ograniczona i nastawił się on na tzw. oszczędzanie, co spowolniło nasz metabolizm. Następstwem tego procesu jest zatrzymanie wagi ciała.
Często po zakończeni diety popełniamy ten sam błąd, wracając do starych nawyków żywieniowych. Wtedy poprzez zwolniony metabolizm, szybko przybieramy na wadze. W takiej sytuacji uznajemy, że nasze wysiłki poszły na marne i tracimy motywację. Żeby nie dopuścić do takiej ewentualności, należy stopniowo wracać do poprzedniego sposobu odżywiania. Dlatego kilka dni po skończonej diecie wskazane są dania lekko strawne. Inne produkty należy włączać powoli, zwracając szczególną uwagę na węglowodany. Najlepiej jeść dużo warzyw i owoców, pić jak najwięcej wody i być aktywnym fizycznie. Dzięki temu będziemy mogli utrzymać wagę, na którą pracowaliśmy poprzez stosowania diety kapuścianej. Warto także na stałe wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu zdrowe oraz lekkie potrawy.

Incoming search terms:

  • detoks kapusciany

Discussion2 komentarze

  1. Korzystał ktoś będący na diecie z wód lecznicizych takich jak np Szczawa? Podobne dobre dla organizmu jest sporzywanie czegoś takiego

  2. Dieta jest dobra, pozwala na zgubienie nadmiaru kilogramów, ale niestety należy liczyć się z efektem jojo po jej zakończeniu .Aby uniknąć efektu jojo zastosowałam Garcinia SLM. Zadziałało, moja waga utrzymuje się na tej samej wadze, jaką uzyskałam po zakończeniu diety. Polecam!

Leave A Reply