Spis tresci
Dobre samopoczucie, brak problemów z cerą to przede wszystkim właściwa dieta i prawidłowy czas spożywania posiłków. Jedzenie posiłków powinno się odbywać o określonych porach dnia. W późnych godzinach nasz organizm źle trawi białka i węglowodany, które odkładają się w naszym organizmie. Dieta chronometryczna to sposób odżywiania w zgodzie z naturalnym rytmem naszego organizmu, w której jeść można prawie wszystko w normalnych porcjach, ale nie o każdej porze. Dziennie należy dostarczyć organizmowi 1900-2300kcal zależnie od wagi.
Dieta chronometryczna jest trudna do stosowania tylko z jednego powodu jakim jest samozaparcie i dyscyplina przestrzegania określonych pór posiłków.
Najlepiej trawimy potrawy wysoko kaloryczne rano, a posiłki bogate w tłuszcze i węglowodany tuczą podwójnie spożywane po godzinie 21, dlatego od późnego popołudnia są całkowicie zakazane.
Do godziny 14. 00 powinno się dostarczyć organizmowi 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego, potem zostaje nam do dostarczenia już niewiele kalorii.
Przestrzeganie stałych pór spożywania posiłków powoduje, że w ciągu miesiąca można schudnąć nawet 3 kg. Codzienną porcję jedzenia należy podzielić na 3 główne posiłki i jeden mały. Nie wolno opuścić ustalonej pory żadnego posiłku, ponieważ organizm w trakcie następnego posiłku zmagazynuje większą porcję tłuszczu i będziemy odchudzać się na próżno.
[the_ad id=”1618″]
W diecie chronometrycznej jemy:
- wędliny, tłuste mięso, pieczywo jemy w godzinach 7.00 – 10.00
- chude mięso, jajka, produkty mleczne, ryby jemy w godzinach 9.00 – 22.00
- owoce jemy w godzinach 7.00- 17.00, a owoce kaloryczne takie jak banany, winogrona i owoce suszone tylko jemy do godziny 12.00
- warzywa jemy w godzinach 12.00- 22.00, a warzywa kaloryczne takie jak buraki, fasola, groch jemy do godziny 15.00
Godziny spożywanego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji ustalamy sobie sami w zależności od trybu życia jakie prowadzimy (w pracy, w domu czy poza domem). Należy pamiętać o tym, że raz ustalone godziny nie mogą ulec zmianie bo nici z odchudzania. Najlepiej śniadanie jeść między godziną 7.00, a 10.00, obiad między 13.00, a 14.00, podwieczorek między 16.00, a 17.00, a kolację między 19.00 a 20.30.
Oto kilka pomysłów na posiłki o określonych porach:
Śniadanie:
- jajko na miękko + 2 kromki chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną + herbata lub sok owocowy lub warzywny,
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem +bułka grahamka + świeża papryka np. czerwona +herbata lub kawa lub sok owocowy lub warzywny,
- Musli z jogurtem naturalnym,
- 2 kromki chleba żytniego z żółtym serem i pomidorem +herbata lub kawa lub sok owocowy lub warzywny.
Obiad:
- pierś z kurczaka z grilla + zestaw warzyw gotowych na patelnię,
- ryba pieczona w foli + zielona sałata z sosem winegret lub brokuł,
- kotlet z soi lub soczewicy + sałatka ze świeżych warzyw.
Podwieczorek:
- jogurt owocowy + 2 kiwi,
- sałatka owocowa,
- 1 gruszka lub 1 jabłko + 2 herbatniki + woda mineralna,
Kolacja:
- ryba po grecku,
- jajecznica na maśle,
- pasta z białego sera i szprotek,
- leczo z warzyw.
Wodę mineralną, herbatę, soki można pić w dowolnej ilości i o każdej porze.
Jedzenie o ustalonym czasie poprawia także ogólne nasze samopoczucie, nie czujemy się zmęczeni, ociężali oraz lepiej śpimy. Jedzenie obiadów wieczorem jak i objadanie się na noc bywa często przyczyna kamieni żółciowych. Dlatego najlepiej ostatni większy posiłek spożywać do godzinie 18. 00, a w późniejszych godzinach tylko mały podwieczorek.
[php snippet=54][php snippet=55]Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.