Dieta w czasie gorączki

0
Gorączka towarzyszy prawie każdej chorobie, wraz z jej wzrostem maleje ochota na jakiekolwiek jedzenie, a według badań w czasie podwyższonej temperatury wzrasta tempo przemiany materii. Dlatego choremu należy podawać bardziej kalorycznej posiłki niż zwykle. Należy pamiętać również o tym, że w czasie gorączki zmniejsza się wrażliwość komórek smakowych i zapachowych i chory nie odczuwa głodu.

Dieta w czasie podwyższonej temperatury powinna składać się :
  • z dużej ilości białka, składników mineralnych oraz witamin, zwłaszcza witaminy C.  Należy unikać spożywania tłuszczów, 54
  • posiłki należy jeść w małych porcjach co 2-3 godziny co najmniej 5 razy dziennie, główny posiłek chory powinien zjeść wtedy, gdy ma najniższą temperaturę,
  • chory powinien pić dużą ilość płynów, 2 -3 litry dziennie, mogą to być soki warzywne , soki owocowe, woda mineralna niegazowana, herbatki ziołowe, herbata,
  • mięso, ryby i drób należy gotować lub podawać w postaci galarety, gorączkujący nie powinien jeść potraw smażonych, w tym frytek czy naleśników,
  • podawane zupy muszą być bez zasmażki,
  • chorzy chętnie jedzą twarożek domowej roboty, należy unikać spożywania serów żółtych i topionych, pleśniowych,
  • owoce mogą być podawane w każdej postaci, zwłaszcza należy jeść owoce bogate w witaminę C np. cytrusy, porzeczki, maliny,
  • gorączkująca osoba nie może jeść warzyw strączkowych i kapusty, ponieważ mają one właściwości wzdymające.
 
Dania przygotowywane muszą być z produktów świeżych. Chorzy z wysoka gorączką nie maja na ogół apetytu, dlatego najlepiej podawać im pokarm w postaci płynnej i półpłynnej.

Leave A Reply