Gorączka towarzyszy prawie każdej chorobie, wraz z jej wzrostem maleje ochota na jakiekolwiek jedzenie, a według badań w czasie podwyższonej temperatury wzrasta tempo przemiany materii. Dlatego choremu należy podawać bardziej kalorycznej posiłki niż zwykle. Należy pamiętać również o tym, że w czasie gorączki zmniejsza się wrażliwość komórek smakowych i zapachowych i chory nie odczuwa głodu.
[the_ad id=”1609″]
Dieta w czasie podwyższonej temperatury powinna składać się :
- z dużej ilości białka, składników mineralnych oraz witamin, zwłaszcza witaminy C. Należy unikać spożywania tłuszczów,
- posiłki należy jeść w małych porcjach co 2-3 godziny co najmniej 5 razy dziennie, główny posiłek chory powinien zjeść wtedy, gdy ma najniższą temperaturę,
- chory powinien pić dużą ilość płynów, 2 -3 litry dziennie, mogą to być soki warzywne , soki owocowe, woda mineralna niegazowana, herbatki ziołowe, herbata,
- mięso, ryby i drób należy gotować lub podawać w postaci galarety, gorączkujący nie powinien jeść potraw smażonych, w tym frytek czy naleśników,
- podawane zupy muszą być bez zasmażki,
- chorzy chętnie jedzą twarożek domowej roboty, należy unikać spożywania serów żółtych i topionych, pleśniowych,
- owoce mogą być podawane w każdej postaci, zwłaszcza należy jeść owoce bogate w witaminę C np. cytrusy, porzeczki, maliny,
- gorączkująca osoba nie może jeść warzyw strączkowych i kapusty, ponieważ mają one właściwości wzdymające.
Dania przygotowywane muszą być z produktów świeżych. Chorzy z wysoka gorączką nie maja na ogół apetytu, dlatego najlepiej podawać im pokarm w postaci płynnej i półpłynnej.
[php snippet=54][php snippet=55]Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.