Przykładowy jadłospis w diecie Kwaśniewskiego (optymalnej)

By
Czas czytania 4 Minut

Podstawą żywienia optymalnego są produkty wysoko tłuszczowe. Może to budzić spore zdziwienie, ponieważ większość dostępnych diet zakłada ograniczenie spożycia nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Zdaniem doktora Kwaśniewskiego taki jadłospis jest odpowiednio urozmaicony. Sprawia także, osoby stosujące go nie będą głodne. Mimo to pojawia się sporo wątpliwości, czy taka dieta nie odbija się negatywnie a zdrowiu?

Jakie przepisy występują w diecie Kwaśniewskiego (optymalnej)?

Dieta optymalna zakłada jedzenie trzech tłustych posiłków dziennie, o jak najmniejszej ilości tłuszczów i węglowodanów. Stąd spożycie owoców, warzyw, soli, pieczywa oraz słodyczy jest znikome. Limitem ilości węglowodanów, jakich można dostarczyć organizmowi jest 50g. Zamiast nich należy położyć nacisk na spożycie serów, jaj, podrobów, mięs i tłuszczów zwierzęcych.

Na co uważać stosując dietę Kwaśniewskiego?

Według niektórych badań dieta Kwaśniewskiego (optymalna) nie zaspokaja w pełni zapotrzebowania na składniki odżywcze. Niestety zawiera także olbrzymią dawkę cholesterolu, stanowczo przekraczającą dzienne zapotrzebowanie. Co więcej, dostarcza w nadmiarze witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Do tego stosując się do jadłospisów diety optymalnej, przyjmujesz zbyt duże ilości sodu, fosforu oraz żelaza. Jednocześnie narażasz się na braki witamin C, B1, B6 i PP. Możesz również odczuwać niedobór pierwiastków: potasu, wapnia, magnezu i miedzi.

Przykładowy jadłospis w diecie optymalnej (kwaśniewskiego):

Śniadanie:

  • 2 jajka na twardo,
  • 2 kromki chleba biszkoptowego polane łyżką roztopionego masła z 3 plasterkami pasztetu wieprzowego posmarowane 1 łyżką majonezu
  • niesłodzona herbata z plasterkiem cytryny

Obiad:

  • 2 szklanki barszczu białego z 2 łyżkami śmietany (30% tłuszczu) z pętkiem białej kiełbasy i plastrem boczku (50 g) oraz jajkiem na twardo

Kolacja:

  • zupa mleczna przygotowana ze szklanki pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła

Przykładowe przepisy, jakie możesz wypróbowywać na diecie Kwaśniewskiego (optymalnej).

Chleb biszkoptowy

Przygotowanie:

  • Ubić 10 białek (dodaj szczyptę soli) i w czasie ubijania dodawać po 1 żółtku.
  • Dosypać 1/2 szklanki mąki z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia (maka przesiana).
  • Wlać 1/2 kostki stopionego i wystudzonego wcześniej masła.
  • Wymieszać, piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Placki Kwaśniewskiego z jajek i sera

Składniki:

  • 25 dkg tłustego białego sera
  • 8 jajek
  • 2,5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Ser rozetrzeć w misce widelcem, wbić jajka, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki można jeść solo, jako chleb z masłem wędliną czy serkiem. Zastępują one frytki i ziemniaki. Pokrojone w paski służą jako makaron.

Golonka faszerowana mielonym mięsem

Składniki:

  • 2 golonki (lub jedna) – waga razem 2450 g (bez kości 1800 g)
  • mięso mielone (mielony boczek) 500 g
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 100 g smalcu
  • 25 g bułki tartej
  • przyprawy ziołowe według uznania

Przygotowanie:

Golonki kroimy po długości, aż do kości. Kości wykrawamy ostrym, niedużym nożem. Mięso obsypujemy przyprawami, w miejsce po kościach wkładamy przygotowane wcześniej doprawione mięso mielone (z dodatkiem jajek, bułki tartej i przypraw). Całość obwiązujemy nitką lub cienkim sznurkiem. Golonki wkładamy do brytfanny, dodajemy smalec, przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni). Po godzinie obracamy, zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągamy, zostawiamy do wystygnięcia.

W 100g potrawy jest:
16,6g
białka,
28,6g tłuszczu
0,6g węglowodanów
B : T : W wynosi 1 : 1,7 : 0,03

Czy każdy podejrzanie wyglądający składnik jest szkodliwy?

https://www.zdrowazupa.pl/blog/e330-co-to-jest

Co to jest E330?

Boczek duszony z grzybami

Składniki:

  • 120 g oczyszczonych kurek
  • 5 g soku z cytryny
  • 15 g smalcu
  • 90 g śmietany 30 %
  • 350 g boczku
  • 150 g wody
  • 50 g cebuli
  • 5 g czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • przyprawy ziołowe według uznania

Przygotowanie:

Kurki (oczyszczone, umyte) skropić sokiem z cytryny i udusić na smalcu. Na patelni obsmażyć pokrojony boczek (bez kości i bez skóry), dodać wodę i pod przykryciem udusić do miękkości. Zeszklić cebulę (na patelni z boczkiem). Boczek z cebulą przełożyć do kurek, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko wymieszać. Danie zredukować (odparować).

W 100 g potrawy jest:
9,09g białka
50,67g tłuszczu
2,61g węglowodanów
B : T : W wynosi 1 : 5,6 : 0,3

Wątróbka z sezamem i czosnkiem

Składniki:

  • 220 g wątróbki drobiowej
  • 10 g czosnku
  • 10 g ziarna sezamu
  • 20 g smalcu

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać. Wątróbkę krótko obsmażyć na suchej patelni, następnie pokroić w paski. Roztopić smalec, dodać posiekany czosnek i pokrojoną wątróbkę. Na małym ogniu poddusić pod przykryciem parę minut. Dodać sezam, wymieszać, dusić całość jeszcze 2 minuty.

W 100 g potrawy jest:
21,46g białka
18,89g tłuszczu
1,91g węglowodanów
B : T : W wynosi 1 : 0,9 : 0,1

Opinie znalezione na forach internetowych

Stosowanie jadłospisu diety optymalnej pozwoliło mi stracić 6 kg w ciągu dwóch miesięcy. Czytałam jednak o negatywnych skutkach prowadzenia takiej diety. Z tego powodu nie będę kontynuować jej przez dłuższy czas.
W ciąg pierwszego miesiąca diety zgubiłem 4 kg masy ciała. Z pewnością kontynuowałbym ją dłużej, gdyby nie przerażenie lekarza, który zabronił mi spożywania takiej ilości tłuszczów.
Moim zdaniem taka dieta może być stosowana jedynie przez ludzi zdrowych. Ciężko mi sobie wyobrazić osobę mająca problemy z trawieniem, a jednocześnie jedzącą tyle mięsa i tłuszczu. Dietę można wypróbować, ale niech nie stanowi ona naszego podstawowego jadłospisu przez dłuższy czas.

FAQ

Wyszukiwane hasła:

  • chleb białkowy przepis
  • chleb białkowy optymalny przepis
[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like