Trzustka jest bardzo ważnym narządem produkującym sok trzustkowy, który zawiera enzymy trawiące białka, tłuszcze i węglowodany, ponadto syntetyzuje hormony regulujące gospodarkę węglowodanową organizmu.
Problemy z trzustką objawiają się w postaci dolegliwości bólowych w górnej części jamy brzusznej, promieniujące w kierunku lewego podbrzusza. Często towarzyszy im biegunka, wzdęcia czy brak apetytu. Bardzo ważne jest nie popełnianie błędów w diecie, które jeszcze bardziej mogą nasilić dolegliwości bólowe. Przy problemach z trzustka wskazana jest dieta lekkostrawna uboga w tłuszcze, cholesterol i błonnik. Ze względu na upośledzenie wchłaniania tłuszczu jego spożywana ilość musi zostać ograniczona do 30-50g na dobę.
W trakcie napadu bólowego należy zażyć środki rozkurczowe i zastosować krótki post. Po ustąpieniu ataku bólowego można zacząć pić wodę czy herbatę, a następnie jeść kleiki, suchary, czerstwe pieczywo lub kisiele. Po polepszeniu samopoczucia można jeść owoce, warzyw oraz mleko.
Właściwa dieta sprowadza się do:
- dostarczania codziennie organizmowi 1900-2300kcal w zależności od wagi, osoby z nadwagą muszą dostarczać mniej kalorii, aby zmniejszyć wagę, a osoby z niedowagą odwrotnie,
- spożywania chudego mięsa, sera, wędlin, mleka, ryb,
- ograniczenia spożywania tłuszczów do wartościowych takich jak olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, świeże masło,
- unikania spożywania nasion roślin strączkowych, grubych nie łuskanych kaszy, ponieważ zawierają one dużo błonnika oraz substancje powodujące wzdęcia,
- spożywania produktów zbożowych z wysokiego przemiału i ziemniaków,
- należy się wystrzegać cukru i słodyczy.
Przy problemach z trzustka zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy A, D, E, C, K, witaminy z grupy B oraz wapń i żelazo, dlatego należy zakupić sobie w aptece dobry kompleks witamin. Przy takiej diecie spożywane posiłki powinny być mniej obfite, za to jedzone częściej, powinno się unikać ostrych przypraw. Należy również zrezygnować z picia alkoholu, mocnej kawy czy herbaty. Dieta zdrowa dla trzustki to przede wszystkim posiłki gotowane, duszone, pieczone w piekarniku w folii lub w naczyniach żaroodpornych.
[the_ad id=”1626″]
Poniższa tabelka przedstawia produkty których w diecie trzustkowej należy unikać.
Produkt
|
Niedozwolony
|
Pieczywo
|
razowe, żytnie, świeże
|
Potrawy mączne
|
smażone, naleśniki, pyzy
|
Warzywa
|
kapusta, brukselka, czosnek, cebula, kukurydza, grzyby, wszystkie warzywa strączkowe
|
Owoce
|
gruszki, fig, agrest, maliny, porzeczki, jagody, suszone owoce, żurawina
|
Zupy
|
z zasmażką i śmietaną, grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa
|
Mięso
|
wieprzowina, baranina, dziczyzna, móżdżek
|
Drób i ryby
|
gęś, kaczka, dzikie ptactwo, śledź, łosoś, halibut, sardynki, ryby marynowane, konserwy rybne
|
Nabiał
|
masło solone, sery topione, sery dojrzewające, mleko tłuste, mleko kwaśne, bryndza, oscypki
|
Wędliny
|
tłuste wędliny, kiełbasy, pasztetówki, tłuste konserwy
|
Tłuszcze
|
smalec, słonina, boczek, olej rzepakowy, margaryna
|
Słodycze
|
dżemy z pestkami i skórami, kremy, torty, lody, bita śmietana, ciasto francuskie, pierniki, makowce, pączki, czekolada, czekoladki, chałwa
|
Przyprawy
|
ostra papryka, ocet, musztarda, maga, gałka muszkatołowa
|
Napoje
|
wszystkie alkohole, prawdziwa kawa, mocna herbata, napoje gazowane
|
Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.