Jadłospis dieta mikrobiotyczna

1

Przykładowe przepisy:

Zupa jarzynowa z dynią:
– cebula, por, rzepa, marchew, 1 kg dyni, 2 łyżki grysiku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 1/2 1 wody. Jarzyny pokrojone w drobną kostkę usmażyć (prócz dyni). Dodać pokrojoną w kostkę dynię, wodę sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Po 15 minutach gotowania zagęścić zupę grysikiem, zmiksować, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze ok. 10 minut.

Zupa cebulowa: 68
– 4 cebule, 2 łyżki oleju, 1 litr wody albo wywaru z jarzyn, 4 łyżki mąki, usmażone na tłuszczu grzanki z razowego chleba, 5 dkg pikantnego sera żółtego, przyprawy. Cebulę pokrojoną w plastry usmażyć na oleju, dodać wodę, przyprawy, gotować 15 minut. Zagęścić mąką zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Przed podaniem posypać tartym żółtym serem. Podawać z grzankami.

Zupa z rzepy
– 1/2 kg rzepy, dwie łyżki oleju, 1 1/2 1 wody, dwie cebule, 4 łyżki mąki, jedna szklanka mleka, sól, lubczyk, tymianek, liść laurowy. Pokrojoną w kawałki rzepę i cebulę smażyć przez chwilę na oleju, dodać wody i przyprawy, dusić do miękkości, posolić. Przed podaniem połączyć z mlekiem i zagęścić mąką rozprowadzoną  z niewielką ilością zimnego mleka.

Potrawy z ziarna zbóż:

Kasza jaglana:
– 2 szklanki kaszy, 4 szklanki wody, sól. Wrzucić kaszę na wrzącą wodę z dodatkiem szczypty soli, gotować na dość silnym płomieniu bez pokrywki przez ok. 2 minuty, przykryć i dogotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. Kaszę jaglaną podobnie jak wszystkie inne gatunki zbóż, oprócz kaszy gryczanej można poddać przed gotowaniem prażeniu. Ziarna prażonej kaszy lepiej się rozgotowują i są dzięki temu łatwiej przyswajalne.

Owies:
– 1 szklanka łuskanego owsa, 3 szklanki wody, sól. Owies namoczony poprzedniego wieczoru i wyprażony na suchej patelni zagotować w wodzie ze szczyptą soli, gotować przez chwilę bez pokrywki na dość dużym płomieniu. Na małym ogniu dogotować ok. 1 godziny. Owies można gotować także w szybkowarze. Dajemy wtedy pół szklanki wody mniej i gotujemy ok. 45 minut.

Śniadanie zbożowe:
– przygotować płatki: 1 część płatków owsianych, 1 cz. płatków jęczmiennych, 1 cz. płatków żytnich, 1 cz. płatków kukurydzianych, 1/2 cz. otrębów. Wieczorem moczymy zmieszana płatki w proporcji 1 część płatków: i 2 i 1/2 cz. wody. Rano gotujemy je na małym płomieniu, często mieszając, 20 minut. Tę mieszankę można również jadać na surowo z mlekiem.

Kasza gryczana z porami:
– 2 i 1/2 szklanki kaszy, 5 szklanek wody, 5 szklanek pokrojonych porów, sól. Zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić pokrojone pory, po 1 minucie wrzucić kaszę, gotować przez chwilę na silnym płomieniu, dogotować na małym płomieniu pod przykryciem.

Makaron
– 2 szklanki razowej mąki, 1 jajko, 3/4 szklanki wody, szczypta soli. Ciasto zagnieść, rozwałkować jak najcieniej, pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut, odcedzić. Podać z np. duszonym szpinakiem.

Placki z mąki razowej:
– 2 szklanki mąki razowej, szczypta soli, woda, olej do smażenia. Wymieszać mąkę z solą, dodać tyle wody, żeby utworzyło się gęste ciasto, nabierać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać jako dodatek do obiadu, do zupy zamiast chleba lub grzanek. Smak placków można uatrakcyjnić mieszając ze sobą kilka gatunków mąki.

Ciasto do smażenia jarzyn, owoców i ziół:
– 1 szklanka mąki razowej lub dobrze zmielonej mąki gryczanej, 1 jajko, szczypta soli i woda. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki, wody dodać tyle, by ciasto miało płynną konsystencję, jak ciasto na naleśniki. Jarzyny, owoce lub zioła zanurzyć w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.

Sałatki jarzynowe:

Sałatka z buraków: 69
– 2 buraki, sok z jednej cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz. Ugotowane buraki pokroić w cieniutką zapałkę, polać sosem z soku cytryny i oliwy, posolić.

Kapusta czerwona duszona z dynią:
– 1/2 kg czerwonej kapusty, pół kg dyni, olej, siekana pietruszka, sól, imbir. Kapustę pokroić we wstążki, dynię w prostokąty. Do garnka z rozgrzanym olejem włożyć warstwę pokrojonej kapusty, przykryć warstwą pokrojonej dyni, posolić, dodać imbiru. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Posypać zieloną pietruszką.

Zioła smażone w cieście:
– zioła takie jak: liście mleczu, piołunu, pokrzywy, podbiału, żywokostu umyć, ususzyć, zanurzyć w cieście do smażenia jarzyn i kłaść na wrzący olej. Smażyć bardzo krótko, wyjmować, kiedy tylko utworzy się na powierzchni liścia rumiana skórka. Odsączyć na serwetce z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać.

Korzeń łopianu duszony;
– korzeń łopianu, 1 cebula, 1 marchew, sól, olej. Korzeń łopianu ma właściwości lecznicze: oczyszcza krew, działa korzystnie przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Nie należy go obierać, tylko starannie umyć i wyszorować szczoteczką. Pokroić drobniutko wszystkie surowe jarzyny, zalać niewielką ilością wody i dusić ok.1 godziny na małym płomieniu.

Przyprawa do potraw (Gomasio) – używana zamiast soli:
– ziarna sezamowe lub lnu podgrzewamy na suchej patelni a następnie łączymy z solą w proporcji zimą: 7:1, latem 12 części siemienia i 1 część soli

Discussion1 komentarz

Leave A Reply