Spis tresci
Dieta strukturalna nazywana jest popularnie dietą młodości. Twórcą jest dr Marek Bardadyn – homeopata i irydolog zajmujący się medycyną anti-aging i opracowywaniem diet. Z jego porad korzystają osoby z całego świata: biznesmeni, politycy, sportowcy i gwiazdy show biznesu.
Dieta opiera się na spożywaniu naturalnych, najbardziej wartościowych produktów, zawierających maksymalne ilości witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, które są jednocześnie niskokaloryczne. Dzięki takiemu odżywianiu proces przemiany materii zachodzi bez żadnych nieprawidłowości. Następuje wzmocnienie struktury organizmu, eliminacja toksyn oraz normalizacja masy ciała zapewniająca poczucie lekkości. Do diety należy dołączyć odpowiedni rodzaj aktywności fizycznej dostosowany do indywidualnych możliwości i upodobań, długi sen oraz umiejętność rozładowywania stresu. Po wprowadzeniu tych zasad zagwarantowaną mamy, trwałą poprawę samopoczucia i obniżenie wieku biologicznego nawet o 10 lat.
Dieta strukturalna zalecana jest w profilaktyce i leczeniu wielu powszechnych schorzeń cywilizacyjnych. Naturalne koktajle stosowane w diecie mają dużą zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), dzięki czemu wszechstronnie oczyszczają organizm. Polecane są osobom z nadciśnieniem, cukrzycą, podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, alergią, osteoporozą czy depresją.
Co jeść na diecie strukturalnej
Dieta strukturalna zmniejsza ilość spożywanych kalorii na korzyść składników odżywczych. Posiłki powinny zawierać od 10 do 15 proc. białka, 30 proc. tłuszczu, 50-60 proc. węglowodanów. Opiera się na wykorzystaniu w posiłkach produktów umieszczonych na specjalnej liście, powinny one stanowić co najmniej 2/3 wszystkiego, co zjadamy. Istotny element diety stanowią specjalne koktajle przygotowywane na bazie mleka sojowego, soków czy wody brzozowej. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pożywienie można przygotowywać korzystając z gotowych jadłospisów dr Bardadyna lub na podstawie listy produktów. W diecie spożywamy pięć posiłków w ciągu dnia: trzy podstawowe i dwie przekąski. Nie należy się przejadać. Kolację konsumujemy do godziny 18-tej. Do picia wybieramy: wodę mineralną, zieloną i czerwoną herbatę, kakao, napar ze skrzypu polnego, sok brzozowy i czerwone wino.
Produkty zalecane:
- pestki, orzechy;
- warzywa, owoce;
- zboża, produkty zbożowe;
- tłuszcze roślinne;
- pełnowartościowe białko (jaja, chude mięsa, drób, chudy nabiał).
Lista zalecanych produktów (gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmocnienia i regeneracji organizmu. Pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze).
* | ** | *** | **** | ***** | |
Produkty zbożowe: |
muesli bez cukru |
|
chleb pełnoziarnisty (razowy), makaron razowy, ryż brązowy |
kasza jaglana, |
kasza gryczana, zarodki pszenne, płatki owsiane |
Warzywa: |
|
brukselka, cykoria, oliwki, pietruszka |
cebula, kalafior, pomidory, rzodkiewka, szpinak, ziemniaki |
brokuły, buraki, dynia, marchew, papryka, rzeżucha, sałata |
czosnek, kapusta, |
Owoce: |
|
cytryny, kiwi, |
jabłka, maliny, |
ananas, banany, figi, grejpfruty, porzeczki czarne, winogrona, żurawiny |
aronia, awokado, jagody czarne, wiśnie |
Orzechy i pestki: |
|
|
migdały, |
orzechy brazylijskie, sezam |
nasiona słonecznika, pestki dyni, |
Produkty białkowe: |
morszczuk, pstrąg, |
mintaj, sola |
jogurt, kefir, kurczak, fasola, śledź, wątróbka cielęca lub drobiowa |
groch, łosoś, tuńczyk, tofu (ser sojowy) |
soczewica, soja, jaja |
Tłuszcze: |
masło |
|
|
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany |
|
Napoje: | naturalne soki warzywne i owocowe | mleko sojowe, wino czerwone | herbata czerwona, kakao, sok brzozowy | herbata zielona, napar ze skrzypu, woda mineralna | |
Inne: | czekolada gorzka, drożdże piwne | melasa trzcinowa |
Zalety i wady diety strukturalnej
Zalety:
- oparta na wartościowych i niskokalorycznych produktach;
- pozwala schudnąć 2-3 kg w ciągu tygodnia, bez efektu jo-jo;
- oczyszcza i odmładza organizm;
- +3+
- 6,poprawia samopoczucie, powoduje przypływ energii;
- poprawia wyniki morfologii krwi;
- powoduje obniżenie złego cholesterolu LDL i normalizuje poziom glukozy;
- poprawa stan cery, zmniejsza zmarszczki, wzmacnia strukturę włosów;
- likwiduje obrzęki w organizmie;
- łatwe przygotowanie dań.
Wady:
- za mało kaloryczna, nie wskazana dla rosnących organizmów;
- nie pokrywa zapotrzebowania na białko;
- proces chudnięcia nie przebiega prawidłowo (organizm ma za mało energii i czerpie ją z tkanki mięśniowej zamiast z tłuszczowej);
- może prowadzić do niedożywienia;
- można ją stosować najwyżej przez dwa tygodnie;
- osoby mogą mieć problem z kupnem niektórych składników diety (np. zarodki pszenicy).
Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o żywieniu. Ma wielu zwolenników wśród lekarzy.
[the_ad id=”1644″]
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
- koktajl wiśniowy – przeciwzmarszczkowy
II śniadanie:
- odżywcza mieszanka orzechów
Obiad:
- kotlety z tofu z surówką z cykorii
Podwieczorek:
- kiść winogron
Kolacja:
- eliksir żółty – oczyszczający organizm z toksyn i nadmiaru cholesterolu
Przykładowe przepisy:
Koktajle
Wiśniowy (200 kcal) – przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu
Skład:
- mleko sojowe (200 ml)
- wiśnie (100 g)
- 2 łyżeczki zarodków pszennych
- 1 łyżeczka melasy trzcinowej
- 1/2 łyżeczki skrzypu
Żółty (150 kcal) – oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru złego cholesterolu
Skład:
- sok z brzozowy (250 ml)
- plaster ananasa
- 1/2 małego jabłka
- 1 morela suszona
- 1 łyżka kiełków lub zarodków pszennych
- 1 łyżka otrębów pszennych
Czekoladowy (200 kcal) – wzmacnia układ nerwowy, uzupełnia magnez
Skład:
- mleko sojowe lub ryżowe (200 ml)
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka melasy trzcinowej
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Czerwony (150 kcal) – profilaktyka chorób cywilizacyjnych
Skład:
- 250 ml soku pomidorowego
- 50 g tofu lub tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżeczka kiełków
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 5 g drożdży piwnych
Pomarańczowy (200 kcal) – wzmacnia, uzupełnia witaminy i mikroelementy
Skład:
- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy (250 ml)
- 1 pokrojona figa
- 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka drożdży piwnych
Biały (200 kcal) – uzupełnia wapń i mikroelementy; zalecany w osteoporozie, dla alergików i dzieci
Skład:
- mleko ryżowe lub sojowe (200 ml)
- 1/2 banana
- 1 pokrojona figa
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka melasy trzcinowej
Zielony (150 kcal) – poprawia przemianę materii
Skład:
- kefir lub jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu (200 ml)
- 1/2 małego dojrzałego avocado (30 g)
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka otrębów owsianych
Fioletowy – poprawia wzrok
Skład:
- 200 ml mleka sojowego
- 80 g czarnych jagód/borówek amerykańskich
- 20 g suszonych moreli
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka sezamu
- 5 g orzechów włoskich
Eliksiry:
Eliksir odmładzający
Skład:
- 4 liście kapusty
- 4 różyczki brokułów
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
Wykonanie:
Warzywa i kasze gotować przez 15 minut z 2 szklankami wody, zmiksować. Dodać: 2 łyżeczki kiełków pszenicy, 2 łyżeczki pestek dyni, 200g serka tofu, szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Pić w małych ilościach przez cały dzień.
Eliksir na odmłodzenie w okresie przekwitania
Skład:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżeczki mleka w proszku odtłuszczonego
- 1 łyżeczka zarodków pszenny i siemienia lnianego
- 1/2 szklanki jagód lub malin
- 1 morela
- 2 figi
Eliksir na odmłodzenie serca
Skład:
- 1szklanka jogurtu lub mleka sojowego
- 1/2 banana
- 2 figi
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy zalana wcześniej gorącą wodą
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- po łyżeczce: kakao, płatków migdałowych, siemienia lnianego
Koktajl landrynkowy – wzmacniający dla dzieci i młodzieży
Skład:
- 200 ml mleka lub napoju sojowego, owsianego, ryżowego
- 100 g truskawek (świeże, mrożone)
- 5 g żurawiny suszonej
- 5 g płatków migdałowych
- 5 g cukru trzcinowego
- 5 g otrębów pszennych
Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.