Owocowa dieta odchudzająca.

By
Czas czytania 5 Minut

Ostatnio coraz bardziej popularną dietą odchudzającą staje się dieta owocowa. Może być ona stosowana nie tylko w celu zmniejszenia masy ciała, ale co za tym idzie, by zapobiegać powstawaniu schorzeń i chorób. Zdaniem zwolenników diety owocowej, obniża ona ryzyko zapadnięcia na cukrzycę, nowotwory i choroby serca.

Fundamentem diety jest codzienne spożycie odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, gruszki itp. Ze względu na zawartość cukrów w owocach, nie należy przesadzać z ich ilością, gdyż wtedy dieta może nie zadziałać.

Dlaczego warto zdecydować się na jedzenie owoców?

Owoce są świetnym źródłem naturalnych witamin i minerałów. Są także bogate w antyoksydanty, chroniące organizm przez wolnymi rodnikami i poprawiające kondycję zdrowotną organizmu. Przeciwdziałają procesom starzenia i są świetnym źródłem energii.

Przykładowo owoce takie jak jabłka, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, morele, winogrona, i banany są bogate w potas, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.

Jak ustalić jadłospis dla diety owocowej?

Dieta owocowa to smaczny sposób na zrzucenie paru zbędnych kilogramów w krótkim czasie. W diecie owoce można jeść w każdej postaci:

  • świeże,
  • mrożone,
  • gotowane,
  • duszone,
  • pieczone,
  • suszone,
  • jako sałatki.

Codziennie powinno się też wypijać co najmniej 1,5 litra płynów. Może to być woda niegazowana, woda mineralna średnio-zmineralizowana lub zielona herbata. W naszym klimacie dobrym czasem na zastosowanie kuracji owocowej jest sezon wiosenno-letni. Dostępność świeżych owoców jest wtedy największa. Ponadto w sezonie letnim ze względu na upalne dni nie odczuwamy potrzeby na kaloryczne posiłki. Owoce to w większości niewielka ilość kalorii, minerały i witaminy, spore ilości cukrów prostych oraz woda. Średnia zawartość kalorii nie przekracza 60 kcal w 100 g owoców (nie licząc awokado, bananów i owoców suszonych).

Tempo utraty wagi przy zastosowaniu diety zależy od indywidualnych cech osobowych człowieka i może wynieść 3-4 kg.

Dlaczego warto stosować dietę owocową?

Do najczęściej wymienianych zalet diety owocowej zalicza się detoksykacje organizmu. Jedzenie sporej ilości owoców cytrusowych (cytryn, grejpfrutów, pomarańczy) ma właściwości wspomagające odtruwanie organizmu. Cytryny odkwaszają organizm. Usuwanie zbędnych substancji zapewnia zastosowanie ananasów. Owoce powinno spożywać ze skórką (np. jabłka), gdyż to właśnie tam znajduje się najwięcej błonnika i witamin. Dieta poprawia działanie układu trawiennego, wzmacnia system odpornościowy.

Kto nie powinien stosować diety owocowej?

Dieta owocowa nie jest polecana nastolatkom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym. Osoby z problemami zdrowotnymi nie powinny jej stosować, ponieważ nie zapewnia wszystkich potrzebnych składników odżywczych i podnosi poziom cukru we krwi.

Zalety i wady diety owocowej.

Zalety:

  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • uzupełnia niedobór witaminy C oraz błonnika;
  • podwyższa wydolność fizyczną i psychiczną;
  • redukuje stres;
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • duża dostępność składników oraz łatwość przygotowania posiłków.

Wady:

  • nie powinno się jej stosować dłużej niż 3 dni;
  • niewskazana u osób z problemami zdrowotnymi:dostarcza duże dawki cukrów prostych, powodując wzrost poziomu glukozy we krwi (niebezpieczne dla osób mających problemy z cukrzycą);
  • nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych:
    • białka (produkty mleczne i mięso);
    • wapnia (mleko, ser żółty);
    • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie, oleje roślinne);
    • witaminy B12 (mięso, brak powoduje niedokrwistość i zmiany w układzie nerwowym);
    • witaminy D, magnezu (mięso, produkty mleczne, zbożowe);
    • witaminy B1 (grube kasze, pełnoziarnistym pieczywie, otręby, brak skutkuje zaburzeniami układu mięśniowego i nerwowego)
    • witaminy B2 (przetwory mleczne, jaja, drób, niedobór powoduje zajady i łojotok skóry).

Warzywa odgrywają ważną rolę w diecie.

https://www.zdrowazupa.pl/blog/marokanska-zupa-harira

Może spróbujesz wegetariańskiej zupy harira?

Przykładowy jadłospis stosowany w diecie owocowej:

Śniadanie:

  1. 70 dag owoców, np. maliny, gruszka, banan;
  2. 70 dag owoców, np. banany, winogrona, gruszki;
  3. kiwi, 1/2 pomarańczy, 1/2 gruszki;
  4. 1 banan, 1 brzoskwinia, 1/2 pomarańczy.

II śniadanie:

  1. 1 pomarańcza, 1 kiwi;
  2. 2 gruszki, 30 dag moreli;
  3. 1 kiwi, 1 jabłko;
  4. 1 gruszka, 2 brzoskwinie.

Obiad:

  1. sałatka owocowa: garść winogron, 1 banan, 1 grejpfrut;
  2. sałatka owocowa po garści: malin, borówek, porzeczek;
  3. sałatka owocowa z 2 bananów, 1 grejpfruta, 6 śliwek;
  4. banan, 1/2 grejpfruta, 6 śliwek.

Podwieczorek:

  1. 1 gruszka, 1 jabłko;
  2. garść borówek, 1 jabłko;
  3. 1/2 melona;
  4. papaja.

Kolacja:

  1. borówki, jeżyny (po garści);
  2. 1 jabłko, 2 sztuki kiwi;
  3. 1 kiwi , 2 morele, garść śliwek;
  4. 1/2 melona.

Przykładowe przepisy sałatek owocowych:

Sałatka owocowa I

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 kiwi
  • 5 truskawek
  • 2 banany
  • sok z limonki
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wydusić sok z jednej limonki i wymieszać wszystko delikatnie. Schłodzić.

Sałatka owocowa II

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wymieszać. Poczekać 5 min.

Sałatka owocowa III

Składniki:

  • 1 czerwony dojrzały grejpfrut
  • 2 brzoskwinie
  • 5 truskawek

Przygotowanie:

Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wymieszać. Poczekać 5 min.

Opinie znalezione na forach internetowych

Stosowanie diety owocowej bardzo pomogło mi w odchudzaniu. Na diecie byłam około rok temu, a moja waga wciąż utrzymuje się na zdrowym poziomie. Dzięki niej schudłam kilka kilogramów w krótkim czasie. Można powiedzieć, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna dieta.
Dieta owocowa jest moim zdaniem dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. W krótkim czasie pozwala spalić nadmiar tłuszczu z organizmu. Dzięki temu, że owoce są pełne niezbędnych składników odżywczych, pozwalają unormowanie poziomu cukru oraz ciśnienia krwi. Myślę, że jedząc owoce na co dzień, możesz uniknąć przybierania na wadze.
Jedną z najlepszych diet, jakie kiedykolwiek próbowałam, jest dieta owocowa. Pozwala ona schudnąć i utrzymać zdrową masę ciała. Myślę, że każda osoba zainteresowana zdrowym trybem życia powinna wypróbować tę dietę. Uwielbiam smak owoców oraz prostotę tego planu dietetycznego.
Dieta owocowa to jedna z najlepszych diet, jakich kiedykolwiek próbowałam. W ogóle nie tuczy i pomaga schudnąć. Każdy, kto chce dobrze wyglądać, po prostu musi spróbować tej diety. To przepyszny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.

FAQ

[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like