Dieta owocowa

1

Dieta owocowa to smaczny sposób na zrzucenie paru zbędnych kilogramów w krótkim czasie. W diecie owoce można jeść w każdej postaci: świeże, mrożone, gotowane, duszone, pieczone, suszone i jako sałatki. Codziennie powinno się też wypijać co najmniej 1,5 litra płynów. Może to być woda niegazowana, woda mineralna średnio-zmineralizowana lub zielona herbata. W naszym klimacie dobrym czasem na zastosowanie kuracji owocowej jest sezon wiosenno-letni. Dostępność świeżych owoców jest wtedy największa. Ponadto w sezonie letnim ze względu na upalne dni nie odczuwamy potrzeby na kaloryczne posiłki. Owoce to w większości niewielka ilość kalorii, minerały i witaminy, spore ilości cukrów prostych oraz woda. Średnia zawartość kalorii nie przekracza 60 kcal w 100 g owoców (nie licząc awokado, bananów i owoców suszonych). Tempo utraty wagi przy zastosowaniu diety zależy od indywidualnych cech osobowych człowieka i może wynieść 3-4 kg.86


Do najczęściej wymienianych zalet diety owocowej zalicza się detoksykacje organizmu. Jedzenie sporej ilości owoców cytrusowych (cytryn, grejpfrutów, pomarańczy) ma właściwości wspomagające odtruwanie organizmu. Cytryny odkwaszają organizm. Usuwanie zbędnych substancji zapewnia zastosowanie ananasów. Owoce powinno spożywać ze skórką (np. jabłka), gdyż to właśnie tam znajduje się najwięcej błonnika i witamin. Dieta poprawia działanie układu trawiennego, wzmacnia system odpornościowy. Nie jest polecana nastolatkom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym. Osoby z problemami zdrowotnymi nie powinny jej stosować, ponieważ nie zapewnia wszystkich potrzebnych składników odżywczych i podnosi poziom cukru we krwi.

Zalety i wady diety owocowej
 

Zalety:

  • oczyszcza organizmu z toksyn;
  • uzupełnia niedobór witaminy C oraz błonnika;
  • podwyższa wydolność fizyczną i psychiczną;
  • redukuje stres;
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • duża dostępność składników oraz łatwość przygotowania posiłków.

Wady:

  • nie powinno się jej stosować dłużej niż 3 dni;
  • niewskazana u osób z problemami zdrowotnymi:
  • dostarcza duże dawki cukrów prostych – powodując wzrost poziomu glukozy we krwi (niebezpieczne dla osób mających problemy z cukrzycą);
  • nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych:
  • białka (produkty mleczne i mięso);
  • wapnia (mleko, ser żółty);
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie, oleje roślinne);
  • witaminy B12 (mięso, brak powoduje niedokrwistość i zmiany w układzie nerwowym);
  • witaminy D, magnezu (mięso, produkty mleczne, zbożowe);
  • witaminy B1 (grube kasze, pełnoziarnistym pieczywie, otręby, brak skutkuje zaburzeniami układu mięśniowego i nerwowego)
  • witaminy B2 (przetwory mleczne, jaja, drób, niedobór powoduje zajady i łojotok skóry).

Przykładowy jadłospis:
 

Śniadanie:
1) 70 dag owoców, np. maliny, gruszka, banan;
2) 70 dag owoców, np. banany, winogrona, gruszki;
3) kiwi, 1/2 pomarańczy, 1/2 gruszki;
4) 1 banan, 1 brzoskwinia, 1/2 pomarańczy.

 

II śniadanie:
1) 1 pomarańcza, 1 kiwi;
2) 2 gruszki, 30 dag moreli;
3) 1 kiwi, 1 jabłko;
4) 1 gruszka, 2 brzoskwinie.

 

Obiad:
1) sałatka owocowa: garść winogron, 1 banan, 1 grejpfrut;
2) sałatka owocowa po garści: malin, borówek, porzeczek;
3) sałatka owocowa z 2 bananów, 1 grejpfruta, 6 śliwek;
4) banan, 1/2 grejpfruta, 6 śliwek.

 

Podwieczorek:
1) 1 gruszka, 1 jabłko;
2) garść borówek, 1 jabłko;
3) 1/2 melona;
4) papaja.

 

Kolacja: 87
1) borówki, jeżyny (po garści);
2) 1 jabłko, 2 sztuki kiwi;
3) 1 kiwi , 2 morele, garść śliwek;
4) 1/2 melona.

Przykładowe przepisy:
 

Sałatka owocowa
Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 kiwi
  • 5 truskawek
  • 2 banany
  • sok z limonki
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie: Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wydusić sok z jednej limonki i wymieszać wszystko delikatnie. Schłodzić.

 

Sałatka owocowa
Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko

Przygotowanie: Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wymieszać. Poczekać 5 min.

 

Sałatka owocowa
Składniki:

  • 1 czerwony dojrzały grejpfrut
  • 2 brzoskwinie
  • 5 truskawek

Przygotowanie: Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wymieszać. Poczekać 5min.

Incoming search terms:

  • oczyszczenie organizmu jabłkami

Discussion1 komentarz

  1. Jakiś czas temu stosowałam dietę owocową. Jako pomoc w odchudzaniu dietą owocową stosowałam Goji Berry 500. Pozwoliło mi to na usunięcie dodatkowych kilogramów. Teraz jestem zdrowsza i szczuplejsza. Polecam!

Leave A Reply