Dieta ubogoenergetyczna

By
Czas czytania 4 Minut

Zastosowanie zaleceń diety ubogoenergetycznej może być świetnym sposobem na utratę nadmiarowej masy ciała. Jednak nie każdy jest w stanie wytrzymać, stosując dość ograniczony jadłospis. Co powinieneś zrobić, by dieta ubogoenergetyczna zadziałała także na ciebie?

Na czym polega dieta ubogoenergetyczna?

Celem diety ubogoenergetycznej jest chudnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dzięki zmniejszeniu spożycia kalorii twoje ciało będzie sięgać do zapasów energii zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Niektórzy twierdzą, że dieta ubogoenergetyczna jest dobrym rozwiązaniem dla wszystkich grup wiekowych, a także dla osób zaburzeniami metabolicznymi. Pozwala schudnąć osobom z nadwagą i otyłością.

Dieta ubogoenergetyczna powinna być prawidłowo zbilansowana i pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białko, witaminy i związki mineralne, natomiast ograniczać ilość spożytych tłuszczów i węglowodanów.

Jakie korzyści niesie za sobą dieta ubogoenergetyczna?

Przede wszystkim dzięki utracie zbędnych kilogramów może poprawić się twoje zdrowie. Dzięki temu będziesz czuć się lepiej i będziesz mieć więcej energii na co dzień. Ponieważ będziesz jeść mniej kalorii, utrata wagi powinna być zauważalna.

Należy jednak uważać, by nie stosować takiej diety zbyt długo, gdyż do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje wielu składników odżywczych, znajdujących się w różnych rodzajach żywności.

Do diety ubogoenergetycznych zaliczane są diety:

  • 1000 kcal
  • 1200 kcal
  • 1500 kcal
  • 2000 kcal

Dietę ubogoenergetyczną stosuje się w redukcji masy ciała u osób z otyłością i z nadwagą. Główną zasadą jest ograniczenie ilości energii o połowę zapotrzebowania lub 500-700 kcal dziennie.

Co brać pod uwagę ustalając dietę?

Produkty, potrawyZalecaneZalecane w umiarkowanych ilościachPrzeciwwskazane
Napoje– mleko chude 1, 5 – 0,5 % – chudy jogurt i kefir chudy – woda herbata czarna, zielona, czerwona, ziołowa, owocowa (bez cukru) – kawa zbożowa (bez cukru) – soki, napoje z warzyw i owoców (bez cukru)– słaba kawa naturalna (bez cukru)– napoje słodzone cukrem – kakao naturalne, mocna kawa – tłuste mleko – napoje alkoholowe – soki owocowe z cukrem – coca-cola, pepsi
Pieczywo– chleb razowy, pełnoziarnisty graham– chleb pszenny, pszenno – żytni, bułeczki, rogale, pieczywo tostowe, bagietki.– ciasta , ciastka – chleb na miodzie
Dodatki do pieczywa– chude wędliny – chude ryby – jaja (na miękko lub jajecznica 2 -3 razy w tygodniu ) -chudy twaróg (ser biały)– ser twarogowy półtłusty – serek topiony – masło, margaryna – parówki – dżemy bez cukrowe – ryby chude– tłuste wędliny – konserwy mięsne – miód – dżemy – tłuste sery
Zupy– czyste (niezaprawiane) – mleczne na mleku 0,5 – 1,5%– Zupy zaprawiane zawiesinami – sosy na wywarach z warzywZupy (na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczane zasmażkami, ze śmietaną) – sosy tłuste
Dodatki do zup
– ryż brązowy – kasze – makaron – ziemniaki – grzanki – rośliny strączkowe– duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, klusek
Mięso, drób, ryby– mięso, ryby chude (potrawy gotowane, pieczone w foli, duszone bez tłuszczu)– mięsa krwiste (wołowina, konina, polędwica wieprzowa) – ryby: karp, leszcz, tuńczyk, karmazyn– mięso tłuste (wieprzowina, baranina, podroby, gęsi kaczki. – ryby tłuste (łosoś, sum, węgorz, tołpyga) – potrawy smażone, duszone pieczone na tłuszczach
Potrawy bezmięsne i mięsne– warzywa faszerowane mięsem– pierogi z mięsem, zapiekanki– potrawy smażone – potrawy z cukrem (naleśniki, pierogi)
Warzywa– wszystkie, poza: groch, fasola, konserwowa kukurydza
– groch, fasola, konserwowa kukurydza i groch – ziemniak (gotowane, pure, pieczone)– warzywa gotowane z dodatkiem śmietany, żółtek, cukru – ziemniak (frytki, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy)
Owoce– grejpfruty, jabłka, porzeczki, truskawki,wiśnie, czereśnie, maliny, pomarańcze, ananasy– banany, winogrona, śliwki, gruszki, owoce suszone– owoce z cukrem (kompoty, sałatki, dżemy, galaretki)
Desery– kompoty, kisiele, galaretki (bez cukru) – surówki owocowe – desery mleczne (bez cukru, chude)– ciasta z mała zawartością tłuszczu i cukru– Wszystkie desery z cukrem, miodem – wszystkie desery z dużą zawartością tłuszczu i cukru ( ciasta, ciastka, orzechy, czekolada, chałwa)
Przyprawy– łagodne: (koperek, pietruszka, czosnek, cebula, kminek, majeranek, bazylia, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, kwas mlekowy)– gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, ocet winny, curry, tymianek, oregano, sól, papryka słodka)– ostre (papryka, chili, pieprz, ocet, musztarda)

Opinie znalezione na forach internetowych

Myślę, że dieta niskoenergetyczna jest idealnym rozwiązaniem dla osób z nadwagą i otyłością. Jest świetnym programem odchudzającym, redukującym nadmiar kalorii i poprawiającym metabolizm organizmu.
Dieta ubogoenergetyczna jest świetnym sposobem odchudzania! Pomogła mi stracić na wadze, dlatego doradziłem ją także swoim znajomym.
Od dłuższego czasu szukałem planu diety, który pozwalałby mi szybko schudnąć. Dieta ubogoenergetyczna okazała się bardzo skuteczna. Jej zasady są łatwe do zrozumienia i wdrożenia w życie.

FAQ

[php snippet=54]

[php snippet=55]
Agata Wolfowicz
Redaktor | Website | + posts

Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.

Leave a Comment

You may also like