Dieta ubogoenergetyczna

1

Dieta ubogoenergetyczna powinna być prawidłowo zbilansowana i pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białko, witaminy i związki mineralne, natomiast ograniczać ilość spożytych tłuszczów i węglowodanów.

Do diety ubogoenergetycznych zaliczane są diety:

  •     1000 kcal 70
  •     1200 kcal
  •     1500 kcal
  •     2000 kcal

Dietę ubogoenergetyczną stosuje się w redukcji masy ciała u osób z otyłością i z nadwagą. Główną zasadą jest ograniczenie ilości energii o połową zapotrzebowania lub 500-700 kcal dziennie.

 

Produkty, potrawy

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

– mleko chude 1, 5 – 0,5 %

– chudy jogurt i kefir chudy

– woda herbata czarna, zielona, czerwona, ziołowa, owocowa (bez cukru)

– kawa zbożowa (bez cukru)

– soki, napoje z warzyw i owoców (bez cukru)

– słaba kawa naturalna (bez cukru)

– napoje słodzone cukrem

– kakao naturalne, mocna kawa

– tłuste mleko

– napoje alkoholowe

– soki owocowe z cukrem

– coca-cola, pepsi

Pieczywo

– chleb razowy, pełnoziarnisty graham

– chleb pszenny, pszenno – żytni, bułeczki, rogale, pieczywo tostowe, bagietk.

– ciasta , ciastka

– chleb na miodzie

Dodatki do pieczywa

– chude wędliny

– chude ryby

– jaja (na miękko lub jajecznica 2 -3 razy w tygodniu )

-chudy twaróg (ser biały)

– ser twarogowy półtłusty

– serek topiony

– masło, margaryna

– parówki

– dżemy bezcukrowe

– ryby chude

– łuste wędliny

– konserwy mięsne

– miód

– dżemy

– tłuste sery

Zupy

– czyste (nie zaprawiane)

– mleczne na mleku 0,5 – 1,5 %

– Zupy zaprawiane zawiesinami

– sosy na wywarach z warzyw

Zupy (na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczane zasmażkami, ze śmietaną)

– sosy tłuste

Dodatki do zup

 

– ryż brązowy

– kasze

– makaron

– ziemniaki

– grzanki

– rośliny strączkowe

– duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, klusek

Mięso, drób, ryby

– mięso, ryby chude ( potrawy gotowane, pieczone w foli,duszone bez tłuszczu)

– mięsa krwiste (wołowina, konina, polędwica wieprzowa)

– ryby: karp, leszcz, tuńczyk, karmazyn

– mięso tłuste (wieprzowina, baranina, podroby, gęsi kaczki.

– ryby tłuste (łosoś, sum, węgorz, tołpyga)

– potrawy smażone, duszone pieczone na tłuszczach

Potrawy bezmięsne i mięsne

– warzywa faszerowane mięsem

 

– pierogi z mięsem, zapiekanki

– potrawy smażone

– potrawy z cukrem (naleśniki, pierogi)

Warzywa


 


 

 

– wszystkie, poza (groch, fasola, konserwowa kukurydza i groch)


 


 

 

– groch, fasola, konserwowa kukurydza i groch

– ziemniak (gotowane, pure, pieczone)

– warzywa gotowane z dodatkiem śmietany, żółtek, cukru

– ziemniak (frytki, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy)

Owoce

– grejpfruty, jabłka, porzeczki, truskawki,wiśnie, czereśnie, maliny, pomarańcze, ananasy

– banany, winogrona, śliwki, gruszki, owoce suszone

– owoce z cukrem (kompoty, sałatki, dżemy, galaretki)

Desery

– kompoty, kisiele, galaretki (bez cukru)

– surówki owocowe

– desery mleczne (bez cukru, chude)

– ciasta z mała zawartością tłuszczu i cukru

– Wszystkie desery z cukrem, miodem

– wszystkie desery z dużą zawartością tłuszczu i cukru ( ciasta, ciastka, orzechy, czekolada, chałwa)

Przyprawy

– łagodne: (koperek, pietruszka, czosnek, cebula, kminek, majeranek, bazylia, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, kwas mlekowy)

– gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, ocet winny, curry, tymianek, oregano, sól, papryka słodka)

– ostre (papryka, chili, pieprz, ocet, musztarda)

Discussion1 komentarz

  1. Wraz z dietą ubogoenergetyczną stosuję ThermaCuts – tabletki przyspieszające spalanie zbędnego tłuszczu. Teraz czuje się zdrowo, lekko, a wręcz wyśmienicie. Polecam wszystkim dbającym o figurę i nie tylko 🙂

Leave A Reply