Spis tresci
Przyczyną anemii jest spadek poziomu czerwonych krwinek we krwi oraz zmniejszenie poziomu hemoglobiny w każdej czerwonej krwince. Przyczyną anemii jest także dieta uboga w żelazo oraz brak zdolności wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Poziom żelaza w organizmie zmniejsza się także w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią oraz w przypadku choroby wrzodowej. Anemię może także powodować niedobór kwasu foliowego i witaminy B.
Objawy charakterystyczne w anemii to:
- bladość cery,
- ogólne osłabienie,
- szybkie męczenie się,
- bezsenność,
- stan rozdrażnienia,
- depresja,
- niska odporność na infekcje.
W leczeniu anemii można sobie pomóc stosując odpowiednia dietę, bogatą w żelazo. Należy spożywać produkty bogate w żelazo. Odpowiednia dieta powinna także poprawić zdolność organizmu do absorpcji żelaza.
Bogate w żelazo są:
- wszystkie liściaste warzywa oraz soki z tych warzyw,
- wołowa wątróbka, chude czerwone mięso, podroby takie jak serca, nerki, wątroba,
- dużą ilość żelaza zawierają: fasola, surowe morele, rodzynki, migdały, buraki, marchewka, skorupiaki, ryby, ziarna zbóż wzbogacane żelazem, kiełki pszenicy, ostrygi oraz suszone owoce.
[the_ad id=”1589″]
Zdolność absorpcji żelaza ze spożywanych produktów można poprawić jedząc duże ilości witaminy C zawartej w:
- owocach cytrusowych,
- truskawkach, kiwi,
- papryce, pomidorach, kapuście włoskiej, pietruszce.
Niedobór kwasu foliowego i witaminy B12 także może być przyczyna anemii. Kwas foliowy zawarty jest w gryce, zarodkach pszenicy, fasoli, otrębach, szparagach, soczewicy, orzechach włoskich, szpinaku, kapuście włoskiej. Witamina B12 zawarta jest w skorupiakach, sardynkach, żółtku jaj, rybach i chudym mięsie.
Należy unikać:
- jedzenia zbyt dużej ilości wątróbki cielęcej, ponieważ to w niej gromadzą się duże ilości antybiotyków i hormonów
- picia mocnej herbaty która zawiera tianinę zmniejszającą zdolność przyswajania żelaza nawet o 50%.
Największe ryzyko zachorowania na anemie maja kobiety w wieku od 12 do 50 lat.
[php snippet=54][php snippet=55]Agata Wolfowicz
Zajmuje się dziennikarstwem, grafiką i popularyzowaniem zdrowego stylu życia. Od lat poszerza swoją wiedzę o tym, jak żyć i odżywiać się zdrowo. Ma nadzieję, że lektura strony dobrana-dieta.pl przyczyni się do popularyzacji zdrowia wśród czytelników i pozwoli im stawiać kolejne kroki ku zdrowiu oraz wymarzonej sylwetce.